U komšiluku BiH vrijede nova pravila za bolovanje. Ovo su detalji

1
Radiosarajevo.ba
U komšiluku BiH vrijede nova pravila za bolovanje. Ovo su detalji
Foto: Pexels / Pregled

Vlada Srbije nedavno je usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim je predloženo da izabrani ljekar po pravilu utvrđuje privremenu spriječenost za rad do 30 dana, umjesto dosadašnjih 60 dana, a da nakon toga, privremenu spriječenost utvrđuje prvostepena ljekarska komisija RFZO-a.

Dakle, po novim informacijama, ljekar opšte prakse moći će da propiše bolovanje do mjesec dana, umjesto na dva meseca, kao što je to do sada bio slučaj.

Onkološki pacijenti, trudnice i tek operisani pacijenti izuzeti su iz svega toga, a razlog ovakve promjene je pokušaj da se suzbije zloupotreba bolovanja.

EU i SAD preduzimaju mjere protiv TikToka, gdje je problem?

EU i SAD preduzimaju mjere protiv TikToka, gdje je problem?

Nadležni smatraju da će veliki broj zloupotreba biti spriječen digitalizacijom zdravstvenog sistema. Da će tada biti mnogo jasnije ko su pacijenti koji često odlaze na bolovanja i da li su ona opravdana, ali i ko su lekari koji ih stalno odobravaju.

Pacijent koji želi da otvori bolovanje dolazi kod ljekara opšte prakse koji mu može otvoriti bolovanje do mjesec dana najduže. U zavisnosti od zdravstvenog stanja, toliko će i ljekar odobravati.

Poslodavci u FBiH sve češće traže kontrolu bolovanja

Poslodavci u FBiH sve češće traže kontrolu bolovanja

Dan nakon isteka roka, potrebno je ili zaključiti bolovanje ili ići dalje na komisiju.

Kada istekne period maksimalno mjesec dana, pacijent koji se vodi na bolovanju ide na komisiju.

Iako u ovom trenutku nije poznato gdje će se ići na komisiju, sve ide u pravcu da to bude u onoj ustanovi koja otvara bolovanje, navode srbijanski mediji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije