U još jednoj zemlji u blizini BiH se pojavio novi "engleski" soj virusa: Zabrinuti su...

1
Radiosarajevo.ba
U još jednoj zemlji u blizini BiH se pojavio novi "engleski" soj virusa: Zabrinuti su...
Pixabay / Ilustracija

Zbog mogućnosti da je u Sloveniji u većem broju prisutan "engleski" soj koronavirusa, slovenska će vlada iduće sedmice ponovo razmotriti odluke o popuštanju protuepidemijskih mjera, najavio je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare slovenski premijer Janez Janša.

Janša je kazao da je novi slučaj zaraze engleskim sojem potvrđen kod državljanina Kosova s prebivalištem u Sloveniji koji se vratio iz Belgije, o čemu su slovenske vlasti obavijestile belgijske, pri čemu je za ulazak u državu koristio negativan test iako je imao i drugi koji je bio pozitivan, pa je sada stavljen u izolaciju i provjeravaju se njegovi mogući kontakti.

Kako je sumnji da je za prijašnji tempo zaraza koronavirusom i prije bio "kriv" engleski soj, Slovenija je od slovačke vlade posudila "nekoliko hiljada" specifičnih PCR testova koji reagiraju samo na englesku varijantu virusa, a radi na tome da nabavi još takvih testova, naveo je slovenski premijer.

Već je u nedjelju po njegovim riječima zato počela ponovna provjera više stotina uzoraka osoba kod kojih je u svim slovenskim regijama bio potvrđen koronavirus, kako bi se utvrdilo da li je riječ o engleskom soju.

Neki su nalazi bili pozitivni, kazao je Janša, ali je negirao navode nekih medija da je potvrđeno već desetak takvih slučajeva.

Sve je građane pozvao na krajnju ozbiljnost, osobito na situaciju da će se neke mjere, prema ranijoj odluci vlade, idući sedmice relaksirati i da će ponovo biti otvorene škole za polaznike triju početnih razreda osnovnih škola, te otvoreni vrtići za svu djecu.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u Srbiji registrovan prvi slučaj novog, britanskog soja koronavirusa.

Vučić je rekao da ga je o tome obavijestio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Dodaje da je riječ o putnici iz Londona koja je imala negativan PCR, i koja je imala lakše simptome, a njen suprug je imao teške simptome.

Dodao je da su njeni kontakti otkriveni i ispraćeni i da za sada nema razlga za paniku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije