Boris Johnson: Britanski soj koronavirusa možda je smrtonosniji

0
Radiosarajevo.ba
Boris Johnson: Britanski soj koronavirusa možda je smrtonosniji
Print Screen / Boris Johnson

Rani dokazi sugeriraju da je varijanta koronavirusa koja se pojavila u Velikoj Britaniji možda smrtonosnija, rekao je premijer Boris Johnson.

Međutim, još uvijek postoji velika neizvjesnost oko brojki - očekuje se da će cjepiva djelovati.

Podaci dolaze od matematičara koji uspoređuju stope smrtnosti kod ljudi zaraženih ili novom ili starom verzijom virusa.

Nova, zaraznija varijanta već se naširoko proširila po Velikoj Britaniji, piše BBC.

Johnson je na brifingu u Downing Streetu kazao: "Osim što se brže širi, čini se da postoje i neki dokazi da bi novi soj - varijanta koja je prvi put identificirana u Londonu i na jugoistoku - mogla biti povezana i s višim stepenom smrtnosti."

Dokaze su procijenili naučnici iz Savjetodavne grupe za nove prijetnje respiratornih virusa (NERVTAG), koja je o tome izvijestila vladu.

Sir Patrick Vallance, glavni vladin naučni savjetnik, rekao je da podaci zasad nisu još uvijek tako jasni.

"Želim naglasiti da postoji velika neizvjesnost oko ovih brojeva i da nam treba više rada kako bismo dobili jasan odgovor, ali očito je zabrinjavajuće ako kod ovog soja imamo porast smrtnosti, kao i povećanje prenosljivosti", kazao je on

Prethodni rad sugerira da se nova varijanta širi između 30 posto i 70 posto brže od ostalih, a postoje nagovještaji da je oko 30 posto smrtonosnija. Na primjer, s 1.000 60-godišnjaka zaraženih starom varijantom, moglo bi se očekivati da će njih 10 umrijeti. Ali, to se s novom varijantom podiže na oko 13.

Nova varijanta prvi je put otkrivena u Kentu u septembru. To je sada najčešći oblik virusa u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj, a proširio se u više od 50 drugih zemalja. Očekuje se da će vakcine Pfizer i Oxford-AstraZeneca djelovati protiv varijante koja se pojavila u Velikoj Britaniji.

Ipak, Sir Patrick rekao je da postoji veća zabrinutost zbog dva druga soja koje su se pojavile u Južnoj Africi i Brazilu: "Oni imaju određene karakteristike koje znače da bi vakcine mogle biti manje efikasne. Oni su definitivno više zabrinjavajući od varijante u Velikoj Britaniji u ovom trenutku i moramo to i dalje gledati i vrlo pažljivo proučavati."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije