Pokrenut postupak / Suspendovani policajci kojima je u Hrvatskoj pobjegao svezani zatvorenik

03. 09. 2020. u 15:11:00 Fena

Shares: 0

Upraviteljica splitskog zatvora Ana Svalina izjavila je u četvrtak da su sudski policajci, kojima je dan ranije nakon suđenja pobjegao s lisicama na rukama istražni zatvorenik, udaljeni iz službe te je protiv njih pokrenut postupak kojim se utvrđuju eventualni propusti.

Svalina je rekla da se eventualni propusti utvrđuju, ali i da su njihovi pucnjevi bili jedan od pokušaja zaustavljanja zatvorenika, 36-godišnjeg Branimira Čalete, osumnjičenog za ubistvo trudne djevojke, koji je uhapšen sinoć u 20:30 sati, nakon što je oko osam sati bio u bijegu, navodi Hina.

"Pucanj u zrak je metak upozorenja, upotrebljava se da bi se zatvorenika upozorilo na radnju koju je napravio, u ovom slučaju to je bio bijeg prilikom sprovođenja te su ispaljena dva metka", objasnila je Svalina, po čijim su riječima sudski policajci gotovo sustigli bjegunca.

"Službenici su za bjeguncem trčali tačno onoliko metara i vremena koliko smiju trčati jer u trenutku kada je zatvorenik izašao iz njihovog vidnog polja odmah su bez odgode obavijestili službenike MUP-a i svoje nadređene", objasnila je Svalina.

Novinarima je odgovorila da su policajci dobre fizičke spreme te da se radi o dugogodišnjim službenicima koji po zvanju imaju status starijeg sudskog policajca. U trenutku bijega zatvorenik je bio vezan sprijeda i to u skladu s procjenom, a lisice je u jednom trenutku bijega odbacio.

"Uobičajen način vezanja naših zatvorenika kada idu na sprovođenje su lisice i ruke naprijed. Važno je reći kako je istražni zatvorenik uhapšen, kako izvan zatvora nije počinio ništa loše, da je vraćen u zatvor urednog zdravlja i statusa te nastavlja izvršavati svoju mjeru istražnog zatvora", rekla je Svalina, dodavši da se u tom slučaju ne radi o krivičnom djelu pa nemaju nikakve mogućnosti sankcioniranja.

Branimir Čaleta pobjegao je sudskim policajcima u srijedu nakon podneva dok su ga policajci nakon suđenja na Županijskom sudu pokušali ukrcati u kombi kako bi ga vratili u istražni zatvor na Bilicama.

Iako je imao lisice na rukama odgurnuo je jednog policajca i pobjegao preko parkinga koji dijeli zgradu policijske uprave i Županijskog suda. Za njim je tragalo stotinjak policajaca i svi raspoloživi psi, te je nakon nešto više od osam sati pronađen u ulici Put Supavla nedaleko od Brodosplita.

Čaleta je pritvoren zbog optužbi da je ubio svoju djevojku Ukrajinku Gannu Kitaevu koja je bila u osmom mjesecu trudnoće.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA