Suprug bivše predsjednice Hrvatske prisustvovao primopredaji mita?

1
Radiosarajevo.ba
Suprug bivše predsjednice Hrvatske prisustvovao primopredaji mita?
Foto: EPA-EFE / Kolinda i Jakov Kitarović

Suprug tadašnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Jakov Kitarović, snimljen je kako izlazi iz famoznoga “Kluba”, istog dana kada je ivanićgradski poduzetnik Krešo Petek, smatra Uskok, donio 1,96 miliona kuna mita direktoru Janafa Draganu Kovačeviću.

Ovu priču objavio je Jutarnji.

Istu informaciju na naslovnoj stranici ima i Nacional, no oni dodaju da je Jakov Kitarović zapravo i prisustvovao spornoj primopredaji 1,9 miliona kuna mita.

“DORH je sve to znao, mogao je osumnjičene uhvatiti na djelu, ali iz političkih razloga nije želio upasti u 'klub' šefa Janafa da ne kompomitira tadašnju predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i uništi joj izglede u kampanji uoči predsjedničkih izbora koja je već bila u tijeku”, navodi Nacional.

Tvrde da posjeduju dokument koji, navode, “otkriva da je DORH u aferi Janaf izveo prvorazrednu političku manipulaciju”.

Jutarnji piše da je osim Jakova Kitarovića toga dana snimljeno još oko 20 osoba koje su dolazile i odlazile iz Kluba, a uglavnom se radi o privatnim poduzetnicima među kojima je i Tonica Rajh, Janafov kooperant.

No osim njih toga dana na ulazu u Klub tajno je snimljen i upravitelj kaznionice u Turopolju, Anđelko Nikolić, te bivši saborski zastupnik HNS-a i bivši Kovačevićev suradnik iz Janafa Jakša Marasović, navodi Jutarnji.

I Telegramu.hr je iz više izvora potvrđeno da se ime supruga bivše predsjednice nalazi na popisu svjedoka, budući da je bio u “Klubu” u Slovenskoj ulici 9.

Uz direktora Janafa Dragana Kovačevića, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o hapšenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito, kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milionske poslove.

U aferu su upleteni i HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i SDP-ov i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Obojici im je u petak određen istražni zatvor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije