Eric Nelson, ambasador SAD: Nismo mi šerifi, šerifi su u BiH

Radiosarajevo.ba
Eric Nelson, ambasador SAD: Nismo mi šerifi, šerifi su u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ambasador SAD u BiH Eric Nelson

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson za Glas Amerike je govorio o šteti koju građanima pravi korupcija te pomoći koju Bosna i Hercegovina dobija od Sjedinjenih Američkih Država.

"Nismo mi šerifi, šerifi su u BiH", izjavio je Nelson.

"Ja sam u ranijem razgovoru rekao da cijena korupcije mogu biti ljudski životi, to smo vidjeli tokom pandemije i od našeg prethodnog razgovora, vidjeli smo da se mnogo govorilo o korupciji u medijima.", kaže za Glas Amerike ambasador Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

"Slučaj sa respiratorima je bio šokantan, zloupotreba vezana za medicinske materijale za COVID 19, korupcija vezana za sisteme kontrole koji su uvedeni da bi suzbili pandemiju. Očigledno da je korupcija svakodnevni događaj u ovoj zemlji i to je nešto što ju zaista sakati. Šteta koju korupcija nanosi se vidi kroz mnogo stvari: ljudima oduzima pravo na pravdu - u slučaju kada pravosuđe služi političkim interesima, potom ljudima oduzima mogućnosti razvoja, kada građanima i biznisima onemogućava rad i razvoj bez posebnih veza i privilegija, bez "štela", govori u intervjuu ambasador Nelson.

On posebno skreće pažnju na štetu koju korupcija u Bosni i Hercegovini nanosi svakodnevnom životu i ekonomskim procesima. Novac koji u korupcijskim procesima nestaje, došao je iz džepova građana objašnjava Eric Nelson.

"Ja korupciju vidim kao glavnog pokretača odliva mozgova. Do građana je da zahtijevaju transparentnost, da zahtijevaju nezavisno pravosuđe, i osobito sada dok se spremamo za izbore, da drže politicare odgovornima i razmišljaju o tome šta dobivaju za vrlo visoke poreze koje plaćaju.", izjavio je Nelson.

Ostatak teksta možete proćitati na OVOM linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije