... / Detalji sa suđenja policijacima u Srbiji: Danas je pazar bio 92 eura i 500 KM

28. 08. 2020. u 09:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo je presudu Višeg suda u Čačku od 10. aprila prošle godine kojom je 13 saobraćajnih policajaca čačanske stanice PU kažnjeno na ukupno 183 mjeseca robije zbog zloupotrebe službenog položaja ili primanja mita, a neki zbog oba djela.

Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Inače, prvostepeni sud utvrdio je da su da su saobraćajci od 27. februara do 25. maja 2016. godine na području Ibarske magistrale i pravcem Ugrinovci – Preljina – Katrga i Preljina – Ovčar Banja od više učesnika u saobraćaju primili novac kako ih ne bi kaznili za prekršaje.

Više tužilaštvo je u dokazima priložilo i zapise načinjene kamerom, iz kojih se vidi da policajci uzimaju pare, dijele među sobom na kraju smjene komentarišući, na primjer, da je pazar bio „92 eura i 30.000 dinara (oko 500 KM)”, i stavljaju u džep, piše Informer.

To je zabilježila kamera unutrašnje kontrole MUP-a Srbije, koju su inspektori policije neopaženo postavili u patrolna kola svojih kolega i snimali ih mjesecima.

Presuda Višeg suda u Čačku kreće od četiri do 29 mjeseci zatvora, a sedmorica osuđenih, ukoliko bude ista, robiju bi izdržavali u kućama, pod mjerom elektronskog nadzora.

Inače, krajem 2016, pod istom sumnjom da su uzimali novac od vozača, bilo je uhapšeno čak 33 policajca, ili trećina te policijske stanice u Čačku.

Uskoro se očekuje i prva presuda za drugu polovinu optuženih, kojima sudi drugo vijeće Višeg suda u ovom gradu. 

Od okrivljenih je, u prvostepenoj presudi, oduzeta imovinska korist od ukupno 21.000 dinara (oko 350 KM) i izrečena im je mjera zabrane vršenja policijskog poziva u trajanju od jedne godine, ali tako što se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne ne bi računalo u to.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA