Šta se dešava na graničnim prijelazima Srbije i Kosova

2
AA
Šta se dešava na graničnim prijelazima Srbije i Kosova
Twitter / Specijalci na Jarinju

Na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak između Srbije i Kosova situacija je nepromijenjena.

I dalje, Srbi sa sjevera Kosova nezadovoljni zbog uspostavljanja reciprociteta na registarske tablice, pod blokadom drže putne pravce koji vode do ta dva granična prijelaza, tako da se oni mogu preći samo pješke.

Građani sa sjevera Kosova kamionima su u ponedeljak rano ujutru blokirali putne pravce u mjestima Jarinje i Brnjak, u blizini opština Leposavić i Zubin Potok, zbog odluke Vlade Kosova da nakon prestanka važenja sporazuma iz Brisela počne sa izdavanjem privremenih tablica za vozila iz Srbije sa oznakama RKS i da oduzima KS tablice koje više nisu validne, te tablice gradova na Kosovu koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Na dionici puta Raška – Kosovska Mitrovica parkirano je desetak teretnjaka, uglavnom iz centralne Srbije, koji su vršili transport robe, a koji su se na graničnom prelazu Jarinje zatekli u trenutku kada je put blokiran i zatvoren za saobraćaj.

U Jarinju i Brnjaku se nalazi i nekoliko vozila sa pripadnicima specijalne jedinice kosovske policije (ROSU).

Situacija na Jarinju je mirna i od ponedjeljka nije zabilježen ni jedan incident.

Podsjećamo, vlada u Prištini odlučila je da zabrani ulazak na teritoriju Kosova svim vozilima sa registarskim tablicama Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su kosovske probne tablice neophodne za vozila sa srpskim registarskim tablicama te da su dostupne na svim prijelazima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije