Kosovo: Nakon odluke o skidanju srbijanski registarskih tablica, Vučić upozorava

7
Radiosarajevo.ba
Kosovo: Nakon odluke o skidanju srbijanski registarskih tablica, Vučić upozorava
Foto: Twitter / Jarinje

Vlada u Prištini odlučila je da zabrani ulazak na teritoriju Kosova svim vozilima sa registarskim tablicama Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su kosovske probne tablice neophodne za vozila sa srpskim registarskim tablicama te da su dostupne na svim prelazima.

Specijalne snage kosovske policije su raspoređene na prelazima sa Srbijom kako bi se osigurala primjena odluke koja je naišla na protivljenje Srba sa sjevera Kosova, koji su blokirali cestu u blizini prelaza, piše Aljazeera Balkans.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla rekao je da je odluka o uspostavljanju reciprociteta za registarske tablice na vozila iz Srbije legitimna.

Svecla je na konferenciji za novinare izjavio da je odluka legitimna jer, iako je Kosovo prihvatilo da vozila iz Srbije slobodno saobraćaju sa srbijanskim tablicama, Srbija takvo nešto ne dozvoljava za kosovske tablice.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom ulaska kosovskih specijalnih snaga na sjever Kosova da je "sit poziva obema stranama" i pitao šta je to Beograd učinio Prištini i čime je ugrozio Prištinu.

On je zatražio da se kaže da li se Briselski sporazum sprovodi ili ne i ukazao da Priština krši sve sporazume.

Vučić je najavio da će sutra na zahtjev ambasadora Kvinte imati razgovor sa njima, a potom i sjednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, kao i da je prije današnje konferencije za novinare razgovarao sa evropskim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom i da je odbio neke od njihovih zahtjeva.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da "urazumi nerazumne", a da će ako to ne urade Srbija umjeti da zaštiti svoju zemlju i da će ako treba uvesti ekonomske mjere prema Prištini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije