Vjosa Osmani: Pozivam Europsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije

2
Radiosarajevo.ba
Vjosa Osmani: Pozivam Europsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije
Foto: EPA-EFE / Vjosa Osmani

Vjosa Osmani, predsjednica Kosova reagovala je na zahtjev Evropske unije da Kosovo i Srbija "smire tenzije" nakon uvođenja novih mjera u okviru registracijskih tablica.

"Kosovo je danas realizovano u potpunom sporazumu potpisanom u Bruxellesu, koji je Srbija ignorisala i još uvijek ne uspijeva da sprovede.

Reciprocitet u izdavanju registarskih tablica, za koje su obje strane potpisale u Bruxellesu, ne može se smatrati kao na tenziju i pristranu akciju, već akciju u cilju realizacije sporazuma kojima bi trebala i EU.

EUROPOL otkrio više detalja: "Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge"

EUROPOL otkrio više detalja: "Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge"

Srbija je ta koja je od 2016. godine djelovala pristrano i kršenjem Briselskih sporazuma, a ne Kosovo.

Stoga ilegalne srbijanskih strukture, koje finansiraju i dobijaju naredbe države Srbije, poduzimaju mjere ne samo suprotno briselskim sporazumima, već i ugrožavaju sigurnost građana i stabilnost regiona.

Štoviše, Srbija, prema nepromenjenoj logici prošlosti, koristi i srpske državne institucije da ugrozi našu zemlju.

Nikakva vrsta prijetnje iz Srbije ne zaustavlja našu odlučnost da živimo sprovođenje zakona, u skladu sa našim međunarodnim obavezama, za dobro svih građana Republike, bez razlike u narodnosti.

Odluka Vlade Kosova o realizaciji reciprociteta sa Srbijom na registarskim tablicama vozila doneta je kao rezultat završetka 2011. i 2016. sporazuma o slobodi kretanja dviju zemalja.

Prema tome, odluka osigurava jednak tretman i slobodno kretanje građana obje zemlje. Odluka je temeljito prihvaćena i implementirana na svim graničnim tačkama, osim dvije na sjeveru, gdje lokalne Srbe zloupotrebljava Vlada Srbije i tamo nelegalne strukture.

Stoga pozivam Europsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da odmah prestane provokacije protiv Kosova i zloupotrebe u političke svrhe građana kosovskih Srba.

Destabilizirajuća politika Srbije na Kosovu i regionu i njihovi hegemonistički ciljevi tzv. srpskog sveta su povratak u njihovu logiku iz 90-ih, koja je donijela brojne žrtve u naš region", navodi se u njenoj objavi.


· ·

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije