Srbijanski osuđenici bit će dio Nedjelje mode u Torinu

Radiosarajevo.ba
Srbijanski osuđenici bit će dio Nedjelje mode u Torinu
EPA-EFE / Toronto, ilustracija

Osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici bit će dio Nedjelje mode u Torinu koja se održava od 3. do 9. oktobra.

Sašili su 26 višekratnih maski koje će biti predstavljene, a Nedjelja mode se organizuje bez prisustva publike zbog mjera prevencije na spriječavanju širenja virusa korona i revije će biti dostupne online.

U krojačkom pogonu u KPZ u Sremskoj Mitrovici trenutno je radno angažovano 30 osuđenika koji su prethodno prošli vertifikovanu obuku uz finansijsku podršku njemačke nevladine organizacije Help.

Obuka se organizuje već godinu i po dana, a nedavno je pokrenut i novi ciklus obuke za još 10 osuđenika koja će im pomoći da se zaposle po isteku kazne imajući u vidu da je riječ o deficitarnom zanimanju, prenosi b92.

Osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu odmah na početku epidemije počeli su da šiju dnevno i do 6.000 zaštitnih maski za zaposlene i osobe lišene slobode u svim zavodima kako bi se spriječilo širenje virusa i ta proizvodnja i dalje traje, te je proširena na izradu zaštitnih odjela, nazuvica i kapa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije