Mediji u Srbiji nakon odluke: Inzko predstavljen kao odlazeći srbomrzac

9
Radiosarajevo.ba
Mediji u Srbiji nakon odluke: Inzko predstavljen kao odlazeći srbomrzac
Foto: Printscreen / Srbijanski mediji o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici

Srbijanski mediji u petak sačekali su s objavom prvih informacija iz Bosne i Hercegovine, a koje se tiču izmjena Kaznenog zakona BiH prema kojem je sad negiranja genocida u Srebrenici kažnjivo djelo.

Glavni razlog za to bilo je očekivanje prve reakcije Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji se medijima obratio tek u 11:45 sati.

Javni servis Radio-televizija Srbije navodi u naslovu kako je "Valentin Incko izmenom zakona zabranio negiranje genocida u BiH".

Srbijanski mediji o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici - undefined

Foto: Printscreen: Srbijanski mediji o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici

U tekstu ističu da je "Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, kome mandat ističe 1. avgusta, doneo je odluku da iskoristi tzv. bonska ovlašćenja i nametne dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida", navedeno je na web stanici RTS.rs.

Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika Zakon koji sledi i koji čini sastavni deo ove odluke stupa na snagu odmah, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine predloženo ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova.

Osim toga, navode i citiraju dio teksta Krivičnog zakona BiH kojeg je izmijenio visoki predstavnik u BiH.

U sličnom tonu izviještava i novinska agencija Tanjug čije izviještavanje predstavlja osnovu odnosno temelj za tekstove u ostalim medijima u Srbiji.

Oni navode da "Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša da opravda zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda..., biće kažnjen kaznom zatvora od šest meseci do pet godina", piše na stranici Tanjug.rs.

Srbijanski mediji o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici - undefined

Foto: Printscreen: Srbijanski mediji o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici

Najčitaniji srbijanski portal Pink.rs donosi reakcije Milorada Dodika.

Uz naslov "DODIK NAKON SKANDALOZNOG POTEZA INCKA: Pokazao da je tipični srbomrzac, Srbi ovo nikada neće prihvatiti!".

U tekstu navode i dio izjave Dodika u kojem on poručuje "da Srbi ovo nikada neće da prihvate. Ovo je poslednji ekser u kovčegu BiH" prenoseći i poruku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojoj Dodik tvrdi kako "straha nema kod nas, pozovite me za deset dana i isto ću to reći".

Tabloidi u Srbiji prenose sve oštije izjave Milorada Dodika. Izdvajamo naslov iz Informera, dnevne novine i web portala.

Kako navode, "OVO JE POSLEDNJI EKSER U MRTVAČKI KOVČEG BiH! DODIK ŽESTOKO ODBACIO INCKOVU ODLUKU: GENOCID SE NIJE DESIO, prisiljeni smo da krenemo u disoluciju!".

Srbijanski mediji o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici - undefined

Foto: Printscreen: Srbijanski mediji o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici

Također, čitateljima njihovog portala posebno su istaknuti i skandalozni stavovi Komisije iz RS-a u kojima se negira genocid u Srebrenici slijedećim riječima: 

"A, da genocida u Srebrenici nije bilo dokazala je i Nezavisna međunarodna komisija na čelu sa Gideonom Grajfom", piše Informer

Novosti donose naslov "EVO KOJIM KAZNAMA PRETI INCKO: Ko umanji genocid u zatvor i pet godina!".

U tekstu izdvajaju "Ko kazneno delo iz stavki 1 do 3 ovog članka izvrši tako da javnosti učini dostupnim ili joj distribuira letke, slike ili druge materijale, kazniće se kaznom zatvora od najmanje jedne godine".

Ovaj portal u odvojenom tekstu donosi prvu reakciju Milorada Dodika prećenu naslovom: "DODIK NAKON SKANDALOZNOG POTEZA INCKA: Pokazao da je tipični srbomrzac, Srbi ovo nikada neće prihvatiti!", naglašavaju Novosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije