... / Milorad Dodik nakon Inzkove odluke ponovo najavljuje otcjepljenje RS-a

23. 07. 2021. u 12:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 92

Najveći negator genocida u Bosni i Hercegovini, i zvanično, jeste Milorad Dodik, član Predsjedništva naše zemlje i šef SNSD-a.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, uoči odlaska s ove pozicije (početkom augusta na čelo OHR-a doći će Nijemac Christian Schmidt, op.pr.) nametnuo je dopune Kaznenog zakona naše zemlje koji predviđa zatvorske kazne za sve one koji negiraju genocid.

Očekivano, najveći negator genocida, koji bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom od tri godine, nakon Inzkove odluke je "zapjenio".

Na press konferenciji danas u Banjoj Luci nekoliko puta je ponavljao koliko je "trezven i racionalan", ali riječi koje je izgovarao, kao i sveopći dojam koji je ostavio na konferenciji, govorili su nešto posve drugo.

Između vrijeđanja i prijetnji, Dodik je danas ponovno najavio mogućnost otcjepljenja entiteta RS.

"Pozivam sve političke partije u RS da se ujedine. Mislim da trebamo odbaciti ovo", kazao je, poručivši kako RS mora braniti preko naših sistema bezbjednosti.

Zašto se RS mora braniti, od koga i kako, ukoliko Inzkove dopune samo predviđaju kaznu za osobe koje negiraju genocid, Dodik nije elaborirao, no onda je poručio:

"Trebamo odlučno krenuti u put ka samostalnosti".

Institucionalni odgovor, dodao je, a onda za sljedeću sedmicu najavio sazivanje sjednicu Narodne skupštine RS-a.

"Ovo je pitanje RS-a i srpskog naroda", ponovio je.

Zatim je 'procijenio' i kako su "oni trpjeli 20 godina", pa je spominjao i muslimane, i vojsku, i Kotor-Varoš...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)