Dodik: Ako treba još 100 puta ću reći da se nije desio genocid

22
Radiosarajevo.ba
Dodik: Ako treba još 100 puta ću reći da se nije desio genocid
Screenshot / Milorad Dodik na vanrednoj press konferenciji

Inzko je srbomrzac, ovo je posljednji ekser u kovčeg Bosne i Hercegoivne, kazao je Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji nakon odluke visog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakon o negiranju genocida.

Dodik je na press konferenciji, između ostalog kazao:

"Inzko je ovim činom pokazao da je pravi srbomrzac. Nisam mogao ni očekivati ništa drugo. Ovo je pravno neutemeljena odluka. RS ovo odbacuje. Genocid se nije desio u Srebreici. To kaže Međunarodna komisija i mnogi faktori u svijetu. Genocid je sumnjiv i pokušava se nametnuti nasilno srpskom narodu. Nikada ovo ne smijemo prihvatiti. Bosna i Hercegovinja više ne može da funckioniše nakon ovoga, ovo je posljednji ekser u kovčeg. Nameću nam se zakoni... kreiraju se ustavna rješenja, nameće nam se visoki preddstavnici. U BiH nema dijaloga, u BiH se pokušava sve silom i međunarodnim faktorima nametinuti. Kao čovjek koji predvodi srpski narod to ne smijem dozvoliti. Još jednom kažem da se genocid nije desio. Ovo su sramotni pokušaj viskog predstavnika. Nema konsenzus za ovu odluku ni sa jedne strane. Saznao sam kroz razgovore s nekim Bošnjacima da je Inzko primio nekoliko miliona eura za ovakve odluke i da poslije ovoga ide u Austriju mirno živjeti", kaže Dodik i dodaje:

"Ovo je ključni trenutak u kojem ćemo kao narod opstati ili ćemo izgubiti šansu da postojimo na ovom prostoru".

"Ja međunarodnim zvaničnicima poručujem da kod nas nema straha. Zovite me za 10 dana opet ću reći da nije bio genocid. Ako treba još 100 puta ću to da ponovim. Ovo nije nimalo jednostavna situacija. Ova odluka ne dozvoljava da idemo dalje. Nigdje ne možete odlukom proglasiti zakon. Neka je sramota Inzka. On je spodoba. Svaki Srbin treba okrenuti glavu gdje god da ga vidi."

"Mi priznajemo da se desio u Srebrenici zločin. Ai, je neprihvatljivo da se prema Srbima tako ne kvalifikuje. Tamo se sahranjuju ljudi koji tamo nisu poginuli. Za Srbe koji su tamo stradali nikada niko nije odgovarao. Inzko nije dobrodošao među Srbe, on to mora da zna.... Mislim da Srbi nikada ne smiju zaboraviti njegovo djelovanje. Pozivam sve političke partije u RS da se ujedine. Mislim da trebamo odbaciti ovo. Braniti RS preko naših sistema bezbjednosti. Odbaciti bilo kakvu mogućnost da se bilo ko procesuira pred Sudom BiH. Ne ozvoliti SIPI da djeluje na prostoru RS. Trebamo odlučno krenuti u put ka samostalnosti".

Kasnije je zaključio:

"Historijski gledano ovo može biti dobro za Srbe ako odlučimo da napravimo državu ovdje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije