Munira Subašić: Inzko nije imao obraza otići, a ne uraditi ništa za žrtve genocida

2
Radiosarajevo.ba
Munira Subašić: Inzko nije imao obraza otići, a ne uraditi ništa za žrtve genocida
Foto: Printscreen / Munira Subašić

Mislim Inzko nije imao obraza otići a da ne učini ništa za žrtve genocida, poručila je predsjednica Udruženja 'Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa' Munira Subašić u razgovoru za Radiosarajevo.ba nakon što je Valentin Inzko donio zakon kojim se kažnjava negiranje genocida.

Podsjetimo, Inzko je svega nekoliko dana prije odlaska s pozicije visokog predstavnika odlučio donijeti zakon kojim se kažnjava negiranje genocida.

Brojne reakcije stižu sa svih strana, a Subašić kaže da bi bilo bolje da je to uradio i ranije.

"Prošlo je 26 godina. Bilo bi bolje da je to učinio i ranije, zbog majki koje su umre a nisu dočekale ovu odluku, zbog vrijeđanja koje su make trpile godinama unazad. Najvrijednije će biti ukoliko Sud i Tužilaštvo ovu odluku budu sprovodili u djelo. Nadam se da će Tužilaštvo BiH početi privoditi izvršioce genocida. Želim da i oni imaju ime i prezime, ako što imaju njihove žrtve. Želim da se izvršioci genocida privedu pred lice pravde", kazala je Subašić.

Kako komentarišete činjenicu da se Inzo na ovaj potez odlučio posljednjih dana svog 12-godišnjeg mandata.

"Mislim da Inzko nije imao podršku da ranije to uradi. Pošto se naši političari nisu mogli dogovoriti, Inzko je na kraju odlučio da to sam uradi. Mislim da ranije nije mogao ovo uraditi. Uradio je ovo na kraju jer nije imao obraza prema žrtvama genocida da ode a da ne uradi ništa za njih", kazala je Subašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije