Munira Subašić: Poručujemo zločincima da nećemo odustati i posustati

Radiosarajevo.ba
Munira Subašić: Poručujemo zločincima da nećemo odustati i posustati
Foto: AA / Komemoracija

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepe kazala je na današnjoj komemoraciji da želi da pošalje nekoliko poruka sa ovoga mjesta.

"Prva je poruka zločincima, mi ćemo vas proganjati i nećemo posustati, to je naše pravo i obaveza. Dobro zapamtite, ne postoji mjesto gdje se možete sakriti.

Druga poruka je onima koji negiraju genocid - nećete nas uplašiti, nećete uspjeti. Pozivam PIC i OHR da nametnu zakon o negiranju genocida. Taj zakon je prevencija da se ne bi novi rat ili genoci desio. Zar ćete dozvoliti da na svaki naš pokušaj da donesete zakon, Rusija stavlja veto.

Poruka našim političarima, kako u BiH tako i okruženju - gradite mir, radite. Pomozimo sebi, pomozite svom narodu. Glavni tužilac Brammertz je zabrinut što je veliki broj zločinaca otišao u Srbiju. Pozivamo Srbiju da isporuče zločince. Pozivamo Aleksandra Vučića, koji je najodgovorniji jer on daje utočište njima.

Poruka bh. pravosuđu - nastavite tamo gdje je Haški tribunal stao. Nemojte iskrivljivati i skrivati istinu. Slijedite rad Haškog tribunala.

Poruka Međunarodnoj zajednici - Oni još uvijek moraju pomagati pordicama žrtava, jer ako pobijede oni nema Balkana, nema nas, a možda nema i vas. Mi vas se zahvaljujemo za sve što ste uradili ali imate još posla.

Poruka EU i svijetu - donesite Zakon o negiranju genocida, time ćete zaštititi ono što ste nam ostavili. Istina je naše najveće oružje, mi čekamo pravdu. Pomozite majkama da nađu kosti svoje djece", zaključila je Munira Subašić.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop devet identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine. 

Salko Ibišević je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra. Imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije