Pamtiš li Srebrenicu?

Radiosarajevo.ba
Pamtiš li Srebrenicu?
Foto: BHRT / Exodus

Poštovani čitatelji, pred vama je još jedna Inventura u kojoj podvlačimo crtu pod sedmicu koja je iza nas.

Piše: Faruk Vele

Subota, 04. juli

Stižu dramatični izvještaji o broju zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini. Prema informacijama koje prenose mediji, 344 osobe su bile pozitivne na COVID-19, od čega više od stotinu samo u Sarajevu.

Mnogi se i dalje kreću bez zaštite i ignoriraju date preporuke, što nas sve zajedno ugrožava.

Dok na društvenim mrežama raspravljamo je li korona zavjera, prevara, samo bolest, ili sve to, ljudi umiru. Virus se proširio na više od 187 država širom sveta i paralelno sa njim, šire se i mitovi. Međutim, posljdice su tu i vijesti, barem zasada, nisu dobre.

Ljudi, korona je stvarnost!

Nedjelja, 5. juli

Hrvatska demokratska zajednica Hrvatske predvođena Andrejom Pelekovićem suvreneno je osvojila paralemtnarne izbore u Hrvatskoj. HDZ Hrvatske, kažu analitičari, nije bio jači još od vremena Franje Tuđmana.

„Evropski đak“ Plenković razbio je koaliciju Restart predvođenu nedoraslim liderom SDP-a Hrvatske Davorom Bernardićem, čovjekom bez liderskih sposobnosti i kompetencija, koji nakon ovog velikog političkog debakla odlazi sa političke sceni.

Glasačko tijelo je, zahvaljujući ovakvom SDP-u, dominantno prišlo desnim strankama. Dobra je, međutim, vijest da hrvatska javnost nije sasvim nasjela na krajnu desnicu i proruske igrače poput Miroslava Škore i Mosta. Oni će po svemu biti opozicija Plenkoviću, jer HDZ može samostalno formirati vlast, uz HNS i predstavnike manjina koji tradicionalno prilaze većini.

Osvježenje i iznenađenje izbora je liberalna koalicija Možemo koja je na dobrom putu da pokori Zagreb i sruši vladavinu notornog Milana Bandića. Koalicija Možemo je pokazala „da se može“ i da će građani koji apstiniraju glasati kada imaju stvarno za koga.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Plenković bi sada, nakon što je praktično porazio 'crokošuljaše', ne samo u političkoj areni, već i u svojoj stranci i na političkoj sceni, napokon dobiti prostora da pokaže koliko ima zrelosti u odnosima sa susjedima, te da započne otvaranje brojnih neriješenih pitanja. Ako je, međutim, suditi po posljednjim odlukama hrvatske vlade, nismo na dobrom putu.

Ponedjeljak, 6. juli

Huseinova životna drama

Viši sud u Beogradu osudio je u ponedjeljak bivšeg komandanta Armije RBiH Huseina Mujanovića na 10 godina zatvora zbog navodnog zlostavljanja Srba u Hrasnici kod Sarajeva.

Mujanović je uhapšen prilikom ulaska u Srbiju, na putu za Sandžak, još krajem jula 2018. godine i od tada traje njegova i drama njegove porodice. Hapšenje se dogodilo po potjernici srbijanskih vlasti, iako je Mujanovć u poratnim godinama u više navrata posjećivao tu zemlju.

Već dvije godine Huseinova supruga Mirsada kuca na vrata na "nadležnih", moli za pomoć, traži od države da štiti svoje građane, govori da njezin suprug nije vodio privatne ratove, niti je imao privatnu vojsku, već da je kao pripadnik Armije RBiH branio državu! Muk. Kako to obično biva, tek nakon presude pratimo oštre reakcije političara. Pri tome nije nevažno da je ovo izborna godina. Pa, opet, muk.

Ipak, pohvalan je potez ministrice vanjskih poslova naše zemlje Bisere Turković koja je uputila protestnu notu šefu srbijanske diplomatije, notornom Ivici Dačiću i privremeno povukla ambasadoricu Aidu Smajić na hitne konsultacije.

Međutim, na tome ne smije ostati. Vlasti u BiH napokon mora shvatiti ono što je svima jasno, Srbija sistematično progoni bh. građane od kraja rata, već skoro 25 godina. Počevši od Ilije Jurišića, preko prof. Ejupa Ganića, generala Jovana Divjaka, Selima Bešlagića, Nasera Orića, pa sve do Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića iz Brčkog, princip je identičan. Za to vrijeme ubica tuzlanske mladosti, Novak Đukić, slobodno šeće Beogradom, kao i desetine pravosnažno osuđenih ili neosuđenih ratnih zločinaca.

I opet nam je neko drugi kriv?!

Utorak, 7. juli

Protesti u Beogradu

Svjetske agencije prenijele su kasno u utorak da su se demonstranti i pristalice opozicije sukobili s policijom i pokušali upasti u zgradu Skupštine Srbije u Beogradu. Povod je najava vraćanja restriktivnih mjera, uključujući i policijski sat za vikend, radi suzbijanja širenja korona virusa.

Pojedini demonstranti su se, navode agencije, nakratko uspjeli probiti u zgradu parlamenta, ali su ih policajci potisnuli, a oni su uzvratili paljenjem baklji i bacanjem kamenja, flaša i jaja na policiju.

Nekoliko sukoba izbilo je između nekih od najekstremnijih demonstranata, koji, kako se čini, piše AP, pripadaju krajnje desnim grupama, i policajaca, koji su koristili palice. Prema snimcima koje je objavio N1, policija je tukla i građane koji su mirno sjedili na klupi.

Demonstranti i opozicija u Srbiji predvođeni raznim Dverima i sličnim fašistima, nakon tragikomičnog bojkota nedavnih izbora i Vučićeve suverene pobjede, sada bi da dobiju produžetke na ulici.

Aleksandar Vučić jeste despot, manipulator, simatizer ratnih zločinaca, autokrata koji je uspostavio kontrolu nad medijima, i nema toga šta ovaj lik nije spreman učiniti da se održi na vlasti. Paradoks je u tome da moramo znati da je opozicija u Srbiji gora i od najboljeg učenika ratnih zločinaca, Vojislava Šešelja i Slobe Miloševića.

Dovoljno o tome govori činjenica da je Beogradom sinoć odjekivalo "Srebrenica nije genocid"!

Srebrenica – 25 godina poslije

Marš mira

Srijeda, 8. juni

Kolona "Marša mira 2020“ krenula je u srijedu ujutra sa Crnog vrha, a u pohodu prvenstveno učestvuju priživele žrtve rata iz 1995. godine.

Ovogodišnji "Marš mira“, u sklopu obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, održava se u skladu sa mjerama koje su na snazi zbog aktuelne epidemiološke situacije.

"Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Želimo da se stvari nazovu pravim imenom, a to je sistemski i planski genocid. Želimo da kažemo šta čovjek čovjeku ne smije da uradi", poručeno je.

Četvrtak, 09. juni

Tri kombija s tabutima devet žrtava genocida u Srebrenici koja su u četvrtak ujutru krenula iz Visokog, zaustavila su se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Kao i prethodnih godina, zaustavili su se ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su porodice žrtava i građani odali počast stradalima u genocidu. Kombiji s posmrtnim ostacima devet žrtava potom su nastavili put ka Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, gdje će danas, 11. jula, biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop. Ovo će iz više razloga biti najtužnija dženaza...


Salko Ibišević je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra. Imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. godine na području Kozluka. Njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Uprkos zastrašujućim činjenicama o užasima genocida, negiranje najtežeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata postaje svojevrsni meanstrime i tome se u ime civilizacije moramo suprostaviti.

Kao što je genocid uvijek „zločin države“, tako je i negiranje genocida kao „završni čin genocida“, nesumnjivo potican i sponzoriran od vlasti i državnih struktura Srbije i bh. entiteta RS.

Pamtimo i opominjimo. Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica!

Petak, 10. juli

Hvala vam, susjedi

Pod izgovorom pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj, ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak da se ide „u postroženje mjera za ulazak u Hrvatsku“.

Međutim, kako je rekao, mjere samoizolacije neće vrijediti za hrvatske državljane iz Bosne i Hercegovine, i to zbog, kako navodi, odluka EU koje su na snazi od 1. jula. Osim njih, isto važi i za sve državljane zemalja EU - ko god ima državljanstvo neke od EU zemalja može normalno ući u Hrvatsku.

Mnogi su se s pravom jučer pitali kako to korona razlikuje pasoše BiH i Hrvatske i da li Hrvatska ima lijek za bolest ili u pitanju nešto mnogo opasnije?

Bez obzira na kasnija pojašnjenja da će državljani „trećih zemalja“ moći u Hrvatsku uz negativan PCR test, nesumnjivo je da je posljednja odluka Vlade Hrvatske duboko diskriminnaciona i rasistička, kako su primijetili i ugledni redtelj Dino Mustafić, ali u hrvatski portal Index.hr. COVID-19 je, eto, postao „etnički virus“.

Time je potvrđena politička pozndina korištenja korone protiv BiH, odnosno, konkretno Bošnjaka i Hrvata kao, očito, manje vrijednih po standardim „europskih vrijednosti“, i to je samo relikt jedne stare i od svijeta osuđene politike.

Zanimljivo odluka je, zanimljivo, donesena na dan kada se u Zagrebu ukazao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, pa bi bilo zanimljivo čuti je li to ravnopravnost kavom je vidi Zagreb i HDZ BiH.

Jedno je sigurno – „ovo je lice sadašnje i buduće vlasti Hrvatske pod vodstvom HDZ-a“, ali i da je ta vlast kontaminirana virusom koji se teže liječi i od COVID-19.

Hoće li BiH uzvratiti recipročnim mjerama? Odavno je bilo vrijeme...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije