Gjenero: Plenković je izvukao HDZ s krajnje desnice, uništio je veliki ruski plan!

Piše: Faruk Vele
Gjenero: Plenković je izvukao HDZ s krajnje desnice, uništio je veliki ruski plan!
Photojoiner / Davor Gjenero i Andrej Plenković

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a i Andreja Plenkovića nadmašila je sva očekivanja, kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba politolog i poznati hrvatski politički analitičar Davor Gjenero nakon jučer održanih paralemtnaranih izbora u Hrvatskoj na kojima je suvereno pobijedio HDZ Hrvatske.

Podsjetimo, HDZ Hrvatske osvoji je čak 66 mandata, lider SDP-a Davor Bernardić i Restart doživjeli su veliki debakl, Miroslav Škoro i Most dobili su očekivanu podršku, dok je koalicija Možemo iznenađenje izbora.

Gjenero kaže da će nakon ovih izbora HDZ moći formirati vladu oslanjajući se samo na svog dosadašnjeg partnera HNS i na zastupnike nacionalnih manjina.

HDZ nije u tako povoljnom položaju bio od vremena Franje Tuđmana.

"Plenkoviću je honoriran rad kojim je HDZ izvukao s desnice u desni centar političke arene, Oni koji su ga napadali s desno marginalnih pozicija morali su biti poraženi, jer je jasno da se izbori dobivaju u centru političke arene, a ne na njenim desnim marginama. Nada aktera koji su na ovim izborima zastupali interese ruskog režima i bili financirani ruskim novcem (Miroslav Škoro i Domovinski pokret) nadali su se da će moći ucijeniti HDZ, primorati Plenkovića da se povuče s čela vlade, u korist nekog od desnih aktera, i onda repozicionirati HDZ natrag na krajnju desnicu. Taj senarij Hrvatsku bi uvrstio među države iliberalne demokracije, ali je neslavno propao", analizira Gjenero za naš portal.

S druge strane, kaže Gjenero, propao je i pokušaj SDP-a da izbore dobije negativnom kampanjom i "prijetnjama da HDZ želi koaliciju s desnim radikaliima, te da sprema fašizaciju Hrvatske".

"Uz politička zgaršta lijevo i desno od njega, HDZ je stekao snažnu parlamentarnu poziciju, a ključne opozicijske opcije u idućem će mandatu biti dvije nove platforme, lijevo-ekologistička stranka Možemo i liberalna Pametno", zaključio je Gjenero. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije