Genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego historijska činjenica

0
Radiosarajevo.ba
Genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego historijska činjenica
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ambasada SAD-a u Sarajevu/Reakcija

Nakon što je Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, stigle su reakcije iz Američke ambasade u Sarajevu. 

Navodi se da su "negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi" jer "podrivaju uzajamno povjerenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU".

Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju. Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna je tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da poduzmu lokalni akteri u vezi sa praktičnom provedbom.

Iz Ambasade SAD-a u Sarajevu ističu "da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego historijska činjenica.

Navode kako je "jednako važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz niti osuda cijelog jednog naroda. Glorifikacija ratnih zločinaca od bilo koje strane ili neuvažavanje patnji bilo koje zajednice u BiH degradira sjećanje na žrtve i podriva pomirenje. Vrijeme je za istinsko okretanje ka budućnosti koja će biti zasnovana na miru i međusobnom povjerenju", poručuju iz američke ambasade. 

Napominju kako "podržavaju sve one u BiH čiji su napori usmjereni ka jačanju temelja mira i prosperitetnije budućnosti, kao i mandat visokog predstavnika u praćenju provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma i podršci istoj", stoji u izjavi Ambasade SAD-a u BiH.

Tekst izjave za medije - undefined

Foto: Printscreen: Tekst izjave za medije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije