Poruka iz Amerike: SAD daje punu podršku za imenovanje Schmidta

3
Fena
Poruka iz Amerike: SAD daje punu podršku za imenovanje Schmidta
FOTO: Fena / Vijeće sigurnosti UN-a

Članovi Vijeća sigurnosti UN-a poslali su u četvrtak jasnu poruku da neće podržati bilo kakvu odluku koja narušava Daytonski mirovni sporazum i odluke Vijeća za provedbu mira (PIC).

Predstavnik Sjedninjenih Američkih Država u Vijeću sigurnosti Richard Mills izjavio je prilikom zasjedanja u četvrtak da Sjedinjene Države daju punu podršku PIC-ovom imenovanju Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u BiH.

"Sjedinjene Države pozdravljaju imenovanje Christiana Schmidta od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira. Međutim, Sjedinjene Države, zajedno s našim partnerima u ovom Vijeću, neće podržati tekst koji narušava Daytonski mirovni sporazum i odluke koje je donio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, te smo stoga bili suzdržani u vezi s ovim nacrtom rezolucije", rekao je Richard Mills u Vijeću sigurnosti jučer.

Upravni odbor PIC-a imenovao je 27. maja Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika. Svi članovi upravnog odbora, osim Rusije, podržali su imenovanje Schmidta. Odluke upravnog odbora ne moraju biti jednoglasne.

Visoki predstavnik  Valentin Inzko obavijestio je generalnog sekretara Antonia Guterresa o ovom imenovanju 3. juna i poslao pismo predsjedniku Vijeća sigurnosti. Christian Schmidt preuzima dužnost 1. augusta.

Nema odlučujuće uloge generalnog sekretara ili Vijeća sigurnosti UN-a u postupku imenovanja, niti zahtjeva da Vijeće poduzme mjere kako bi potvrdilo imenovanje Schmidta.

Vijeće sigurnosti i podrška Vijeća sigurnosti nikada nisu bili potrebni za imenovanje visokog predstavnika.

Mills je istakao da međunarodna zajednica podržava dugoročni cilj zatvaranja Ureda visokog predstavnika.

"Uslovi za zatvaranje Ureda jasno su postavljeni 2008. godine u Agendi 5 + 2 uz podršku cijelog Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, uključujući i Rusiju. Ti uslovi još nisu postignuti", podsjetio je on.

Mnoge članice Vijeća sigurnosti su na sastanku 4. maja u znak podrške Agendi 5 + 2 istakle da su hitne reforme za stabilnu Bosnu i Hercegovinu i dalje potrebne, a nacionalistička retorika i dalje je prisutna i ometa napredak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije