Snažna poruka Christiana Schmidta iz Dubrovnika: Gotovo je s mijenjanjem granica

9
Radiosarajevo.ba
Snažna poruka Christiana Schmidta iz Dubrovnika: Gotovo je s mijenjanjem granica
Youtube/Screenshot / Christian Schmidt na Forumu u Dubrovniku

Zastupnik u Bundestagu i nadolazeći Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt učestovao je u radu Dubrovnik Foruma.

Schmidt koji se od imenovanja na poziciju Visokog predstavnika nije oglašavao u javnosti, obraćanje na Forumu je iskoristio da pošalje i neke direktne poruke vezane uz Bosnu i Hercegovinu.

“Ako pogledamo Bosnu i Hercegovinu vidjet ćemo da se ne radi o većini ili manjini nego se radi o tri konstitutivna naroda i ostalima. Danas ako bismo pogledali na Dayton imali bismo ideje da neke članke napišemo drugačije ili da imaju drugačije opcije. Ali, tako je kako je. Istovremeno, prilično je jednostavno za one koji imaju fantazije da bi bilo dobro mijenjati granice. Ili imaju fantazije da kreiraju nove zemlje rekao bi im da je gotovo. Vrijeme je da se opredijelimo za stabilnost i da se ponašamo prema ljudima onakvima kakvi su”, kazao je Schmidt.

“Nadajmo se post-Trump eri”

Govoreći o ulozi Amerike na Balkanu Schmidt je rekao da ga raduje da se američka administracija vratila. Istovremeno je upozorio da ne želi da BiH bude na vrhu agende dešavanja.

“Nemojte zaboraviti Amerikance. Oni su uradili mnogo za Zapadni Balkan u ključnim vremenima. Iskreno, nekada vjerovatno više nego Evropljani kojima je trebalo duže vremena da shvate šta se mora uraditi. Veoma sam sretan jer sada vidim da američka administracija i Vi ste Gordane o tome govorili da tako kažemo u post-Trump eri, nadajmo se post-Trump eri, ne pred-Trump eri, da imamo osnovu zajedničkih vrijednosti ali i zajedničkog opredjeljenja na političkom nivou da sačuvamo stabilnost i razvoj regiona. Ovo bi trebalo biti na agendi. Neko mi je rekao da Bosna i Hercegovina treba biti na vrhu agende, odgovorio sam da ako je BiH na vrhu agende to je onda kriza i vijest koju ne želimo vidjeti. Razumijem ovakvo stajalište, ali moramo je staviti na političku agendu na kojoj smo izgubili momentum u proteklim godinama. Sada imamo načina da je vratimo na agendu ponovo i imamo dobru šansu da imamo usjpeh u narednim godinama”, stava je budući Visoki predstavnik.

O Priebeovom izvještaju

Vrlo direktno se osvrnuo i na pitanja vladavine prava odnosno Priebeova izvještaja za BiH te situaciju s mladima u Bosni i Hercegovini.

“Iskustva Daytona moraju biti iskorištena, i to će biti dio mojih dužnosti, da transformišemo i prevedemo ovo prema evropskim integracijama. Ali, ovo su izvršne mogućnosti i mislim da ih moramo shvatiti kao alate i staviti ih zajedno i pokušati da dođemo do zajedničkog shvatanja u zemlji po pitanju posjedovanja. Na primjer tu je pitanje vladavine prava, gdje Priebeov izvještaj iz Evropske unije, koji je veoma intenzivan i direktan izvještaj i moramo provjeriti, a pretpostavljam, da kada provjerimo da ćemo vidjeti da nismo ispunili ili tražili ispunjenje stvari”, kazao je.

“Rad na mladima”

Istakao je kako “moramo raditi na mladima, mlađoj generaciji”.

“Ako imamo generaciju, a češki ministar se osvrnuo na to, i ako smijem uzeti kao primjer iako ne možemo upoređivati primjere iz historije njegova i moja zemlja su imale veoma teške periode u 20. vijeku. Njemačka i okupacija u 20-im i 30-im, privid toga da ne možemo raditi zajedno, sada 30 godina kasnije fokus je na civilnom društvu i društvu i ide na bolje. Pomirenje je u pitanju i mi smo na putu. Ako ne obratimo pažnju na mlađu generaciju, ovo se ne odnosi samo na BiH nego i na druge potencijalne konflikte u regionu, mi ćemo pasti. Ako se to desi onda moramo imati neke hitne alate da kažemo ‘ok, napravili smo uspjeh, ispunili smo uslove za EU članstvo“, zaključio je Schmidt.

Uz Schmidta na panelu koji je bio posvećen regionu Zapadnog Balkana i njegovom izvlačenju iz karantene između ostalog govorili su zastupnica u EP Željana Zovko, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias te zamijenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije