Bisera Turković razgovarala sa Christianom Schmidtom

1
Radiosarajevo.ba
Bisera Turković razgovarala sa Christianom Schmidtom
Foto: Twitter / Dubrovnik forum 2021

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, zajedno sa njenim zamjenikom Josipom Brkićem učestvuje na dvodnevnom Dubrovnik forumu.

Konferencija u Dubrovniku počela je u petak, a na jednom mjestu okupila je regionalne ali i zvaničnike iz drugih dijelova svijeta. 

U poruci na zvaničnom Twitter profilu ministrica Turković napisala je: 

"Pandemija COVID-19 učinila je da shvatimo kako međunarodna saradnja više nije opcija, već obaveza. Moramo se zalagati za globalnu transparentnost, odgovornost i izgradnju povjerenja. Bez povjerenja, svaka državna i nedržavna saradnja nema smisla", napisala je Turković.

Ministrica vanjskih poslova BiH je, na 14. Dubrovnik forumu sa kolegama iz regije razgovarala o posljedicama pandemije koronavirusa kao i o oporavku od negativnih posljedica.  

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je učesnike Dubrovnik foruma na kojem učestvuje i još devet ministara vanjskih poslova.

U Dubrovniku su također i Matthew Palmer te Miroslav Lajčak. Uz ove predstavnike Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije koji su nadležni za pitanje Zapadnog Balkana, važan gost je i novoizabrani visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt s kojim je ministrica Turković također razgovarala.

Domaćin šefovima diplomatije je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman a tu su prisutni i šefovi diplomatija Albanije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Grčke, Češke, Slovačke, Latvije i Malte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije