Vijeće ministara odbilo da proglasi 11. juli Danom žalosti u BiH

14
Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara odbilo da proglasi 11. juli Danom žalosti u BiH
Foto: AA / Potočari

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 56. i 57. vanrednoj telefonskoj sjednici sa šest glasova za i četiri protiv u dva kruga glasanja nije postigao konsenzus u vezi sa donošenjem odluke o proglašenju 11. jula 2021. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, koju je predložilo Ministarstvo spoljnih poslova.

Naravno, kao i u prvom krugu glasanja protiv su bili ministri iz reda srpskog naroda, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, dok su za bili ministri iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Milorad Dodik je, dakle, i ove godine preko Tegeltije blokirao donošenje odluke o proglašenju 11. jula, kada se cijeli svijet prisjeća genocida u Srebrenici, Danom žalosti u cijeloj državi.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je, na jučerašnjoj sjednici u Mostaru, 11. juli 2021. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglasila Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prošle godine, Tegeltija je to nemušto pravdao obaranjem cijelog dnevnog reda sjednice, a ove godine je najavio da će Vijeće ministara BiH taj prijedlog „razmatrati na narednim sjednicama“

Ove je godine rekao i kako se zakasnilo s dostavljanjem prijedloga o proglašenju Dana žalosti, no očigledno je opet rekao neistinu.

Odbijanje proglašavanja Dana žalosti 11. jula jasan je primjer zabrinjavajuće radikalizacije Dodikove politike, pri čemu ne samo da se negira genocid, nego se sada osporava i pravo da se on obilježava unutar državnih institucija.

Dodikovo objašnjenje da obilježavanje genocida, kako je rekao „državne službenike i zaposlenike iz reda srpskog naroda u institucijama BiH, stavlja u položaj permanentne diskriminacije i uslovljavanja“ opasna je najava budućih koraka RS kojima bi se, jelte, morala „otkloniti diskriminacija Srba“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije