Rukovodilac COVID centra upozorava: "Sigurno njih 20 će umrijeti"

0
Radiosarajevo.ba
Rukovodilac COVID centra upozorava: "Sigurno njih 20 će umrijeti"
Foto: Printscreen / Dr Radmilo Janković

Broj novozaraženih od koronavirusa na jugu Srbije raste, rekao je za RTS prof. dr Radmilo Janković, zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Ne očekuje da će se broj pacijenata u naredne dvije do tri sedmice smanjiti i poziva građane na oprez tokom predstojećih praznika.

Prof. Janković kaže da trenutna situacija s koronavirusom nije uobičajna i razlikuje se od onoga što se dešavalo prethodne godine.

"Imamo stagnaciju broja novih pacijenata i veliki broj teških pacijenata. Da bi se stekla kompletna slika, imamo brojeve pacijenata i u okolnim COVID bolnicama i taj broj, nažalost, posljednjih dana raste. Ne raste dramatično, ali broj hospitalizovanih je svakog dana od pet do deset posto veći. Nemam mnogo razloga za optimizam i nisam optimista da će se dramatično smanjiti broj pacijenata u naredne dvije do tri edmice", istakao je dr Janković.

Prema njeogim rečima, epidemiološke mjere se ne poštuju precizno, a dodatnu brigu zadaju budući praznici i spajanje neradnih dana s vikendom.

"Siguran sam da će mnogi naši sugrađani pohrliti ka banjskim centrima i skijalištima. Koliko vidim, veliki broj njih se vraća zaražen. To su mlađi ljudi, koji ne poštuju mjere. Obolijevaju onda njihovi prijatelji, stariji ukućani. Situacija je takva da će od 2.000 jučer zaraženih, sigurno njih 20 preminuti. Bio bih iznenađen da taj broj bude manji, vjerovatno će biti i veći", rekao je rukovodilac COVID centra Kličničkog centra u Nišu i dodao da situacija i dalje zahtJeva maksimalnu koncentraciju i ozbiljnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije