Srbija: Privedena novinarka nakon pisanja o nedostatku opreme u bolnici

Radiosarajevo.ba
Srbija: Privedena novinarka nakon pisanja o nedostatku opreme u bolnici
Foto: Autonomija.info / Ana Lalić

Policija je sinoć privela novinarku portala Nova.rs i članicu Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Anu Lalić iz Novog Sada, nakon teksta u kojem je pisala o nedostatku opreme i haotičnim uslovima rada u vrijeme pandemije.

Bit će zadržana 48 sati, a privedena je nakon što je Klinički centar Vojvodine obavijestio tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove, piše Autonomija.info.

„Policajci su mi došli na vrata, ne znam još uvek o čemu se radi. Čekamo advokata i svedoke“, kazala je ranije Ana Lalić agenciji Beta.

Njen suprug je potom kazao da su je odveli, a prethodno pretresli stan, uzeli njen laptop i oba mobitela.

Portal Nova.rs je u tekstu pod naslovom „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“ naveo da Kliničkom centru Vojvodine imaju problem s hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vrijeme pandemije.

„U subotu uveče medicinske sestre koje rade u takozvanom Korona centru su se pobunile i nisu htele da uđu kod pacijenata jer nije bilo zaštitne opreme. Posle par sati je stiglo nešto malo... U petak je koleginica, specijalista urgentne, bez ikakve zaštitne opreme, dakle bez maske, kape, mantila, intubirala pacijenta sa obostranom pneumonijom, koji je visokorizičan. Kolege su očajne, posebno anesteziolozi i infektolozi koji su praktično gurnuti u prvi plan i stalno dežuraju“, naveo je jedan ljekar.

U tekstu se navodi da zaposleni u Urgentnom centru i na intenzivnoj njezi, uključujući i one u operacionim salama, imaju prava na jednu zaštitnu masku dnevno.

Nova.rs je navela da na pitanja nisu odgovorili zvaničnici Kliničkog centra Vojvodine, kao i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Klinički centar Vojvodine (KCV) saopćio je da su informacije koje su iznesene u tekstu netačne i da imaju dovoljno lijekova, sanitetskog materijala i lične zaštitne opreme.

Lalić je sinoć na portalu odgovorila Kliničkom centru Vojvodine. Između ostalog je istakla da se u jednom mora s njima složiti, a to je da im ugled jeste narušen, ali ne njenim pisanjem već sramotnim tretmanom sopstvenih radnika.

Glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović napisao je da je Lalić vrhunski profesionalac, hrabra novinarka koja neće nikad ustuknuti pred silom bilo da dolazi od vlasti, mafije, policije, tužilaštva, “što je sad u Srbiji, nažalost, sve izmešano”.

“Najlažljivija vlast 'u novijoj srpskoj istoriji' se okuražena izvanrednim stanjem drznula da hapsi čestite novinare pod optužbom da lažima šire paniku. Nema tih zaključaka, uredbi i izvanrednih stanja koja mogu ograničiti novinarke i novinare kao što je Ana Lalić da ne rade svoj posao. Ne mogu ušutkati ni ostalih 80 novinara i urednika portala Nova.rs, osim da ih sve odvedu u pritvor”, naveo je Simonović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije