Vučić najavio 24-satni policijski sat, dat će po 100 eura svakom građaninu Srbije

Radiosarajevo.ba
Vučić najavio 24-satni policijski sat, dat će po 100 eura svakom građaninu Srbije
Twitter / Aleksandar Vučić

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u nedjelju navečer uvođenje strožih mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, uključujući i 24-satni policijski sat, ocijenivši da je dosad Srbiji više pomogla Kina nego Europska unija, ali da Beograd očekuje pomoć i iz Brisela i iz Moskve.

Srbija privredi daje 5,1 milijardi eura, svakom punoljetnom građaninu 100 eura!

Paket pomoći ekonomiji Srbije zbog posljedica virusa COVID-19 vrijedan je 5,1 milijardi eura, a svaki punoljetni građanin dobit će po 100 eura, rekao je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na konferenciji za novinare rekao da paket mjera ima dva cilja - zadržavanje nivoa zaposlenosti i pomoć najugroženijim kompanijama, prvenstveno poduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru, ali neće biti data onima koji su odbili od uvođenja vanrednog stanja.

"Imamo najstrože mjere u Europi, ali se nećemo ustezati da idućeg tjedna uvedemo dvadesetčetverosatni policijski sat na 14 dana, ako ne budu bolji rezultati. Ako se ne budemo držali mjera, očekujte narednih dana tu odluku", rekao je Vučić u intervjuu za TV Prva i uputio saučešće porodicama dosad 13 preminulih žrtava koronavirusa u Srbiji.

Vučić je izjavio kako se razmišlja da država svakom građaninu Srbije omogući po 100 eura da bi se povećala potrošnja.

"To jeste bacanje u bunar, ali će dobro doći ljudima koji su siromašni", rekao je Vučić, ocijenivši da bi za tu interventnu mjeru bilo potrebno oko 520 miliona eura.

Srbijanski epidemiolog: Nije potrebno uvođenje 24-satne zabrane kretanja

Epidemiolog je naveo da će se kroz pet ili sedam dana, koliko u 90 posto slučajeva traje inkubacija, vidjeti da li je u pitanju ozbiljniji pad novozaraženih, ili su brojke posljedica zagušenja na institutu Torlak.

Upitan kada će građani dobiti taj novac, rekao da će vlada u narednih desetak dana izaći sa procedurom za isplatu, kao i da će isplata početi odmah nakon završetak vanrednog stanja.

"Onda ćemo uplatiti novac na račun svakog punoljetnog građanina Srbije", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije