Sudbine: Otac se u samoizolaciji počeo gušiti. Hitna odbila doći

Radiosarajevo.ba
Sudbine: Otac se u samoizolaciji počeo gušiti. Hitna odbila doći
Foto: Arhiv / Hitna pomoć

Direktorica Hitne pomoći Maja Grba Bujević izjavila je kako djelatnici Hitne nisu ni u čemu pogriješili i nema razloga da budu kažnjeni zbog slučaja djevojčice iz Velike Gorice, jer ona u tom trenutku kada ih se zvalo nije bila životno ugrožena, nije dobila oznaku crveno, kakva se daje za osobe koje imaju teških problema s disanjem, bez svijesti ili im je potrebna reanimacija, nego žutu.

Podsjetimo, po nju je Hitna pomoć opetovano odbijala doći jer je majka prijavila da zbog koronavirusa mora biti u samoizolaciji, a potom joj je iz istih razloga uskraćena i liječnička pomoć u KBC-u Zagreb na Rebru. Djevojčici je u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj dijagnosticirana upala slijepog crijeva i hitno je operirana u tri ujutro, piše Jutarnji.

Ako je istraga utvrdila da niko nije odgovoran jer su svi radili u skladu s pravilima struke, znači li to da je Hitna dobila upute da uskraćuje pomoć osobama kod koje postoji ikakva sumnja na koronavirus?

Nakon teksta o djevojčici iz Velike Gorice zaredali su pozivi nekolicine čitatelja. I Tomislav Stojanov nam se požalio na uzaludno pozivanje Hitne.

"Moj otac sa 76 godina, nakon pet dana visoke temperature koja nije padala, počeo je imati problema s disanjem. Gušio se. S četvrtka na petak, oko dva u noći, zvao sam Hitnu i prijavio da je moj otac u samoizolaciji kao sekundarni kontakt i da se osjeća jako loše i ne može disati, povrh svega što je i srčani bolesnik", otkriva nam Tomislav Stojanov, čiji se otac sada bori za život u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, a on, kaže, s velikom zebnjom sluša vijesti u strahu da će čuti da je njegov otac sedma žrtva COVID-19 u Hrvatskoj.

"Hitna nije željela doći, tvrdili su da nemaju ljudi ni zaštitnih odijela".

 Više o ovom slučaju proćčitajte na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije