Pandemija / Neodgovornost: Zubar u Srbiji radio iako je imao simptome COVID-19

24. 03. 2020. u 15:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Protiv zubara iz Novog Sada koji je sa simptomima COVID-19 liječio pacijente bit će podnijeta krivična prijava, najavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, objavila je Radio televizija Srbije (RTS).

Kako je objasnio na konferenciji za novinare, zubar koji se bavi privatnom praksom jedan je od tri pacijenta koja se trenutno nalaze na respiratorima na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine.

Doktor Gojković je rekao da će protiv još jednog pacijenta, koji se liječi u KC Vojvodine, biti podnijeta krivična prijava, ali nije precizirao o kome je riječ.

"I to će biti ozbiljne krivične sankcija za dva pacijenta koja su primljena juče u KC Vojvodine, pogotovo pacijent koji se već nalazi na respiratoru, koji je obavljao privatnu stomatološku praksu i to jedno vreme, prema našim saznanjima, čak i sa znakovima infekcije. Protiv takvih lično ću podneti krivične prijave", rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Podsjetio je da je Krivičnim zakonikom Republike Srbije regulisano da je, ukoliko se ne poštuje Zakon o zaraznim bolestima, kazna zatvora do tri godine, ukoliko nesavjesnim ponašanjem nanesete teško djelo u vezi sa prenošenjem infekcije drugim osobama do osam godina, a ukoliko to što ste uradili dovede do smrtnog ishoda druge osobe, kazna zatvora je do 12 godina.

Gojković je još jednom opomenuo zdravstvene radnike koji i dalje ne shvataju koliko je situacija ozbiljna da će država sprovesti ono što je u vezi sa zakonskom procedurom.

"To nije ničiji hir, to je zakon i svi možete da pročitate tačke 249 i 259 Krivičnog zakonika u vezi sa kažnjavanjem onih koji ne poštuju Zakon o zaraznim bolestima", dodao je Gojković.

Na teritoriji Vojvodine ukupno je registrovano 36 zaraženih novim sojem koronavirusa, a njih 13 je hospitalizovano, navodi RTS.

NEMA KOMENTARA