Pomoć i stručnjaci iz Kine stigli u Srbiju: Pokazali ste se kao naši prijatelji

Radiosarajevo.ba
Pomoć i stručnjaci iz Kine stigli u Srbiju: Pokazali ste se kao naši prijatelji
PrtScr / Vučić i ambasadorica Kine Čen Bo

Amsadorica Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da su iz te zemlje u Srbiju stigli medicinski stručnjaci koji su se tamo "na prvoj liniji fronta" borili sa novim sojem koronairusa.

"Ovih dana Srbija se suočava sa velikim izazovima koronavirusa, a mi smo spremni da damo našu skromnu pomoć. Stigao je prvi dio koji čini medicinski materijal i oprema, kao i stručnjaci koji su se povukli sa prve linije fronta u Kini i krenuli u Srbiju i Evropu u novo ratište", kazala je Čen Bo tokom dočeka pomoći koja je stigla iz Kine u Beograd.

Navela je da su Srbija i Kina "čelični prijatelji koji dijele dobro i zlo" i dodala da je od početka borbe protiv koronavirusa Kina dobila puno podrške i pomoći od Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je od ogromnog značaja što su u Beograd stigli kineski stručnjaci "koji su prvi u svetu uspeli da pobede nevidljivog protivnika, koronavirus".

On je poslije dočeka na beogradskom aerodromu, rekao da već sutra predstoji sastanak kineskih stručnjaka sa srpskim ljekarima. Vučić naglasio da je drugi avion iz Beograda već u Kini da dopremi još pomoći i koja je donacija, navodeći da su u pristigloj pošiljci maske, rukavice, respiratori.

"Pokazali su se kao naši prijatelji kad nam je najteže, Srbija to ne sme da zaboravi. Kina je naš prijatelj za vjek vjekova, za ko zna koliko narednih nekoliko stotina i hiljada godina", rekao je Vučić.

On je zamolio ambasadoricu Kine Čen Bo da prenese pozdrave kineskom narodu, kineskoj Komunističkoj partiji i njegovom "prijatelju i bratu", kineskom predsjedniku Si Djinpingu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije