Vučić: Predložit ću Vladi izmjenu policijskog sata od 17 do pet sati

Radiosarajevo.ba
Vučić: Predložit ću Vladi izmjenu policijskog sata od 17 do pet sati
Foto: Instagram / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjj press konferenciji kazao je da su potrebne drastičnije mjere, te je najavio da je predložen novi i rigorozniji policijski sat u trajanju od 17 do pet sati ujutru i dodao je da će ako bude bilo potrebe mjere biti još rigoroznije.

"Od sutra nema parkova, nema hodanja, nema ništa. Vlada će sutra da usvoji ovu odluku. Ne bude li ni to dovoljno, kretanje će biti od 7 do 13, ako ni to ne bude dovoljno kretanje neće biti nikako dozvoljeno. Molim vas ljudi rarzumite težinu i ozbiljnost situacije, niko ovo ne radi zato što to voli", poručio je Vučić.4

On je naglasio u nekoliko navrata da su sve mjere s ciljem zaštite građana i dodao je da ne žele scenariji sa kakvim se suočava Italija, Španija i druge zemlje pogođene pandemijom.

"Od naredne nedljelje imat ćete u svim apotekama širom Srbije hirurške maske, epidemiološke. Veliki je dan za nas jer nam stiže pomoć iz Kine. Želim da se zahvalim i velikom prijatelju Srbije šejhu Muhamedu koji nam sprema podršku. Niko nam nije dao podršku kao Kina, ali očekujemo takvu podršku i od Ujedinjenih arapskih emirata", rekao je Vučić.

Srbija će da nabavi dodatni broj respiratora, a prema riječima predsjednika broj će biti oko 180 respiratora u zemlji.

"Nekoliko evropskih lidera je danas od mene tražilo da doniramo respiratore, ja bih dao ali sada nemamo, gledamo kako da pomognemo svom narodu", rekao je Vučić i dodao:

"Širom Srbije montirat ćemo krevete, radimo sve da nas ne stigne italijanski scenariji. Imamo zalihe svega, ništa ne može da nam fali, naše radnje su opremljenije od velikog broj zemlja i EU i SAD".

On je istaknuo da je zbog sve što su mogli da ozbijede kao država ponosan, zahvalio se svim ljekarima koji se bore.

"Naredne nedjelje imat ćemo 15 miliona maski na tržištima. Radimo na razvijanju proizvodnje maski, kupujemo maine za maske, razvili smo sredstva za dezinfekciju i čišćenje bolnica, organizujemo prozivodnju kvasca i proizvodnju 70 procentnog alkohola. Sve što možemo da proizvedemo u Srbiji, mi ćemo da uradimo. Imat ćemo proporcionalno više respiratora nego većina zemalja u Evropskoj uniji", kazao je predsjednik Srbije.

Poručio je građanima da ne izlaze u šetnje, da se pridržavaju svih uputa, jer će u suprotnom biti priniuđeni da uvedu 24-časovnu zabranu kretanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije