Srbija: Poznato kakvo je stanje mladića zaražen majmunskim boginjama

5
Radiosarajevo.ba
Srbija: Poznato kakvo je stanje mladića zaražen majmunskim boginjama
Foto: National Geographic / Prikaz virusa koji uzrokuje majmunske boginje

Muškarac od tridesetak godina koji je obolio od majmunskih boginja i nalazi se na bolničkom liječenju u Beogradu, stabilnog je stanja i oporavak se dobro odvija.

Odmah po pojavi prvih simptoma kada se mladić javio, ljekari su preduzeli sve neophodne mjere, te ako sve bude u redu kako se i očekuje, već za nekoliko dana moguće je da će biti pušten i na kućno liječenje.

"U pitanju je mlad čovjek, imao je simptome koji prate ovu bolest, ali on je to dobro podnio. Nakon što bude otpušten na kućno liječenje, on će morati da ostane u izolaciji koja je ukupno 21 dan, i poslije se može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Ne očekuje se da će imati bilo kakve posljedice nakon bolesti", otkriva nezvanično za Blic izvor upućen u slučaj.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Kako se dalje doznaje, odmah po potvrdi da se radi o majmunskim boginjama, hitno su pronađeni svi njegovi "kontakti" koji se prate.

"Ti ljudi se prate, oni normalno funkcionišu, ako se pojavi neki od simptoma onda će i oni biti zbrinuti ali i izolovani. U ovom momentu nema dokaza da je još neko zaražen", dodaje naš izvor.

Podsjetimo, mladić je prije nekoliko dana doputovao iz Njemačke.

Naime, on se u utorak uveče sa simptomima javio Infektivnoj klinici u Beogradu. Inače, mladić živi i radi u Njemačkoj, a u Srbiju je doputovao na kratko.

Simptomi

Simptomi majmunskih boginja mogu započeti visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u tijelu i slabošću. Nakon otprilike dva dana, na licu, rukama i stopalima nastaju osip i čirevi. Pacijentima koji prepoznaju bilo šta od navedenog, se savjetuje da ostanu u izolaciji tokom cijelog trajanja bolesti, koja obično traje dvije do četiri sedmice.

Jedan od karakterističnih znakova zaraze jest osip na licu ili tijelu koji se pretvara u izbočene kvržice koje postaju mjehurići.

Period inkubacije može da traje sedam do 14 dana, navodi CDC, osoba može da bude zarazna od jednog dana pre nego što razvije osip do 21 dan nakon pojave simptoma. Osobe s majmunskim boginjama smatraju se najzaraznijima dok imaju osip.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije