Doktorica o prvom slučaju majmunskih boginja u Srbiji

4
Radiosarajevo.ba
Doktorica o prvom slučaju majmunskih boginja u Srbiji
Foto: Žena.rs / Privatna arhiva / Ana Gligić

Potvrđen je prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji, potvrdio je jučer Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Radi se o muškarcu koji je doputovao iz Njemačke. Tim povodom govorila je ugledna virusologinja prof. dr Anom Gligić.

"Mi (Srbija op. a.) smo možda i posljednja zemlja koja je imala masovnu vakcinaciju protiv variole vere, a ta vakcinacija štiti i od majmunskih boginja, i jedino ta vakcina štiti. Osobe koje su je primile mogu da se razbole kao i poslije svake vakcine, ali će imati blažu kliničku sliku i neće im biti potrebno bolničko lječenje, a možda neće ni znati da preživljavaju tu bolest. To je sada prednost Srbije i onih koji su 1972. vakcinisani", kaže za portal Žena.rs virusolog Ana Gligić, koja je kao direktor "Torlaka" u vrijeme variole vere zaustavila epidemiju te zarazne bolesti u Srbiji.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Virus može da ojača

Kako je Svjetska zdravstvena organizacija 1980. saopćila da više nema opasnosti od variole vere, zbog čega je tada zaustavljena obavezna vakcinacija, generacije rođene nakon 1980. su potpuno nezaštićene, kaže sagovornica.

Ali i pored toga, važno je znati da bolest nije opasna u najvećem broju slučajeva. Dr Gligić pravi poređenje sa koronom pa napominje da za razliku od koronavirusa koji je prelazio sa divljih životinja na čovjeka i pritom mutirao postavši sve više zarazan i stvarajući težu kliničku sliku, virus koji izaziva majmunske boginje spada u DNK viruse, pa zbog evolutivne srodnosti majmuna i čovjeka neće mutirati.

"Virus nema potrebu da se prilagođava čovjeku, ali može da ojača, ne daj Bože, pa može da dobije na virulenciji. On nije opasan kada pređe sa majmuna na čovjeka, ali ako pređe na čovjeka na čovjeka, situacija se može promjeniti. Ukoliko se muškarac koji je doputovao iz Njemačke inficirao od čovjeka, napravljen je time već jedan skok, pa bi zbog onog narednog pa zatim i onog slijedećeg, virus mogao da dobije na jačini", napominje i izdvaja drugu potencijalnu opasnost:

Naučni dokazi

"Majmunske boginje u Africi nisu prisutne samo na majmunima već su prešle i na sve glodare. Bila bi velika opasnost, ali to za sada nije zabilježeno u literaturi, da čovjek zarazi neku domaću životinju iz okruženja. Na primer, psa ili mačku. Ukoliko bi se to dogodilo, postali bismo endemsko žarište kao Afrika. Ali bez naučnih dokaza to se ne može tvrditi sa sigurnošću. Kada bi se to desilo, sve bi se pretvorilo u globalni problem, ali sada se radi samo o lokalnim problemima u pojedinim zemljama. Ne znamo kako će se virus ponašati. Postoji taj fenotipski faktor svega što se dešava u okruženju a zbog čega u jednom trenutku može da dođe do prenosa sa čovjeka na životinje".

U situaciji da bi to bilo potrebno, rješenje bi bila vakcina protiv variole vere.

"Samo na dva mjesta u svijetu još uvijek postoje rezerve ove vakcine zbog straha od ove bolesti, virus variole vere čuva se samo u Centru za prevenciju i kontrolu bolesti u Atlanti i u Rusiji", poručuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije