WHO: Moramo promijeniti ime majmunskim boginjama

1
Radiosarajevo.ba
WHO: Moramo promijeniti ime majmunskim boginjama
Foto: BBC / Ilustracija / Virus

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da će preimenovati majmunske boginje kako bi se izbjegla diskriminacija i stigmatizacija jer se virus nastavlja širiti među ljudima u globalnoj epidemiji ove bolesti bez presedana.

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, rekao je da organizacija "radi s partnerima i stručnjacima iz cijelog svijeta na promjeni imena virusa majmunskih boginja, njegovih vrsta i bolesti koje uzrokuje".

Taj potez dolazi nakon što su naučnici pozvali na "hitnu" promjenu imena koje su opisali kao "netačno", "diskriminirajuće" i "stigmatizirajuće" u izvještaju objavljenom prošle sedmice.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Najava o novom imenu bit će objavljena "što je prije moguće", rekao je Tedros.

Slična zabrinutost bila je izražena na vrhuncu pandemije koronavirusa kada su nove varijante COVID-a dobile imena po zemljama ili regijama u kojima su prvi put otkrivene, što je dovelo do zabrana putovanja i drugih ograničenja. Kao odgovor, WHO je uveo sistem imenovanja koji je nove varijante nazivao slovima grčke abecede, pa smo imali alpha varijantu, omikron i sl.

U izvještaju naučnici izražavaju zabrinutost da je "prevladavajuća percepcija" u medijima i naučnoj literaturi ta da je ovaj virus endemičan za ljude u nekim afričkim zemljama.

Naučnici upozoravaju na "sve veći narativ u medijima i među mnogim naučnicima koji pokušavaju povezati sadašnju globalnu epidemiju sa Afrikom ili zapadnom Afrikom ili Nigerijom". Na primjer, britanska zdravstvena agencija za sigurnost prvi put je podigla uzbunu nakon što je osoba koja je bila bolesna stigla u London iz Nigerije 4. maja - a virus se već neko vrijeme širio.

"U kontekstu trenutačne globalne epidemije, kontinuirano spominjanje i nomenklatura ovog virusa kao afričkog nije samo netačna, već je i diskriminirajuća i stigmatizirajuća”, pišu stručnjaci.

Dalje kritiziraju korištenje fotografija afričkih pacijenata s lezijama boginja u izvještavanju o epidemiji.

WHO će sljedeće sedmice sazvati i hitni sastanak stručnjaka za ovu bolest kako bi utvrdio predstavlja li trenutna epidemija vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije