Srbija / Sramotno: Kon izjavama o mrtvim kolegama opet izazvao buru u javnosti

12. 01. 2021. u 17:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Srbiju proteklih sedmica potresaju gotovo svakodnevne vijesti o smrti zdravstvenih radnika, trenutno ih je više od 70.

U javnosti se sve češće čuju zahtevi da se te smrti ispitaju i da se utvrdi koji je uzrok. Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, kaže da je to veoma ozbiljno pitanje kojem se treba temeljno posvetiti.

"Mi imamo neka saznanja, u okviru nekih klinika, da je do zaražavanja dolazilo uglavnom izvan bolnica. To bi trebalo oni koji rukovode tim COVID bolnicama da vrlo jasno kažu. Imamo i jednu uočenu situaciju, da je često dolazilo do zaražavanja na mjestima gdje se ispijala kafa i tih kratkih pauza", rekao je Kon za Nova.rs.

Kon navodi da je neophodno utvrditi niz činjenica koje treba da stvore potpunu sliku i uvid, kada je riječ o smrtnosti ljekara u Srbiji usred pandemije koronavirusa. 

“Poslije prvog talasa sam to temeljno pratio, pa mogu reći i poslije drugog, ali tada nije bilo neke velike razlike. Nije bilo toliko brojnog umiranja. Ono što se već tada moglo vidjeti je da među umrlima nisu svi bili ni radno aktivni. Svejedno, to je ekstremno značajno utvrditi koliko je od njih zapravo radilo u crvenoj zoni. Postoji još jedna stvar, svakom pozitivnom se radi takozvano epidemiloološko ispitivanje”, ističe Kon. 

Ipak, on ističe da sve saznanja koja trenutno postoje nisu dovoljna i da je zbog toga potreban ozbiljan pristup ovoj temi.

Da se vidi koliko je tu zaista bilo stomatologa, onih koji ni na koji način nisu došli u kontakt sa crvenom zonom, koliko je bilo onih za koje znamo da su se zarazili u porodici ili izvan. To se sve da utvrditi, jer epidemiološka ispitivanja su rađena. Još jedna bitna stvar je koliko je ljekara započelo pravovremeno da se liječi, a koliko nije. Treba uporediti smrtnost zdravstvenih radnika u odnosu na smrtnost svih ostalih iz opšte populacije – da li je tu bilo neke razlike. Zatim, treba ispitivati smrtnost hospitalizovanih po raznim kovid bolnicama”, kaže Kon. 

Dodaje i da treba uzeti u obzir i “objektivizirati” opterećenost zdravstvenih radnika. 

“To treba analizirati po specijalnostima, to nije jednako. Mi imamo anesteziologe koji su bili maksimalno opterećeni”, konstatuje Kon. 

Nagoveštava i da treba utvrditi i dinamiku umiranja zdravstvenih radnika. 

U posljednjih mjesec dana je veliki broj njih umro, to treba uporediti sa dinamikom umiranja u opštoj populaciji. Ako se to poklapa, to nije nešto što je neobično. Kada govorimo o umiranju uopšte, to su teme krajnje ozbiljne i neke paušalne procjene da je to nastalo iz jednog jedinog razloga, nisu jednostavno prihvatljive. Mora se mnogo dublje to procijeniti, objektivizirati. Mi imamo da je bilo masovnog zaražavanja i masovnog umiranja u ovom posljednjem, talasu, pa, nažalost, ne bi trebalo da bude neko iznenađenje da se povećao i broj umrlih zdravstvenih radnika”, navodi Kon.

Ove njegove izjave izazvale su burne i osuđujuće komentare od mnogih u Srbiji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (11)