Spomenik slavnog partizana miniran, na njegovom mjestu industrijska zona

Radiosarajevo.ba
Spomenik slavnog partizana miniran, na njegovom mjestu industrijska zona
Foto: Spomenik Database / Uništenje spomenika posvećenog Stjepanu Filipoviću

Spomenik slavnog partizana Stjepana Filipovića u Opuzenu je u potpunosti uništen. Web stranica posvećena antifašističkim spomenicima Spomenik Database je podsjetila na njegovo uništenje.

Autori spomenika su Miro Vuco i Stjepan Gačan. Izgrađen je 1978. godine.

Skulptura je 1991. skoro u potpunosti uništena. Skoro tri decenije kasnije, u potpunosti je uništena.

Spomenik posvećen Filipoviću, ubijenom od strane Nijemaca 1942. u Valjevu, je jedan od brojnih antifašističkih spomenika uništenih u susjednoj Hrvatskoj, podsjeća Al Jazeera Balkans. Svaki drugi je uništen.

Kada je skulptura minirana, nekoliko ljudi ju je uspjelo spasiti. Čuvali su je na tajnoj lokaciji. Uz pomoć Stjepanovog potomka, Marinka Filipovića, prebačena je u ljevaonicu umjetnina Ujević u Zagrebu. Namjeravali su je u dogovoru s autorima restaurirati, navodi Al Jazeera Balkans.

Slobodna Dalmacija je ukazala da je fotografija Filipovića s uzdignutim rukama istaknuta na ulazu u sjedište Ujedinjenih nacija u New Yorku kao simbol antifašističkog otpora.

Podcrtali su da zato u rodnom Opuzenu nema mjesta za njega. Na spomeniku koji je bio njemu posvećen, sada se nalazi industrijska zona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije