SPC priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve

3
Radiosarajevo.ba
SPC priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve
Foto: SPC / Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije na današnjoj zajedničkoj liturgiji SPC i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) - Ohridske arhiepiskopije u Skoplju priznao je autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

On je u svom govoru rekao da će nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obaviještene sve ostale pravoslavne kanonske crkve.

Patrijarh SPC Porfirije očekuje da sve pomesne crkve prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, piše Radio Slobodna Europa.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Braćo i sestre, sigurni smo da će i druge pomjesne crkve dočekati autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije", rekao je patrijarh Porfirije.

Liturgija je održana na dan Svetih slovenskih prosvetitelja Kirila i Metodija.

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zahvalio je članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC na priznanju autokefalnosti MPC.

"Crkva nije savez mjesnih crkava, nego je uvijek bila jedna i jedinstvena i ujedinjena Duhom Svetim, kao jedno i jedino tijelo čovječanstva. Zaista, Crkva jeste podijeljena na manje geografske jedinice koje se poklapaju s političkim granicama koje ovaj svijet povlači kako bi joj olakšao vodstvo", rekao je arhiepiskop Stefan.

Današnja zajednička liturgija u Skoplju nastavak je otopljavanja odnosa dvije crkve, započetog zajedničkom liturgijom u četvrtak prošle nedelje u hramu Sv. Save u Beogradu.

Obje zemlje i dva crkvena naroda označili su ovu liturgiju kao istorijski čin, čime je potvrđeno prevazilaženje 55-godišnjeg raskola između SPC i MPC Ohridske arhiepiskopije i obnavljanje kanonskog i evharistijskog opštenja.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala za kanonsku Ohridsku arhiepiskopiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije