Skandalozan istup čelnika SPC-a: Patrijarh Porfirije nazvao RS državom!

19
Radiosarajevo.ba
Skandalozan istup čelnika SPC-a: Patrijarh Porfirije nazvao RS državom!
Foto: N1 / Sarajevo

Patrijarh Porfirije održao je u nedjelju prvu liturgiju u obnovljenom manastiru Miloševac kod Prijedora.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika prenio je na svom zvaničinom YouTube kanalu snimak govora patrijarha Porfirija tokom kojeg bosanskohercegovački entitet RS naziva državom!?

"Gospod je danas dao da služimo liturgiju, a daće Bog da ovu svetinju, zajedno sa svima vama, uz vaše molitveno učešće, kao što i materijalno učestvujete, kao što učestvuje i država Republika Srpska, pokazujući time šta je njen identitet šta su naše želje, šta je naš cilj. Ko zida svetinje, ko zida bogomolje taj ne može želeti drugome zlo", rekao je, uz ostalo, Porfirije.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Na ovaj način je Porfirije odgovorio na pitanja o tome šta misli o rušenju ustavno-pravnog poretka i pravnim nasiljem protiv države Bosne i Hercegovine koje je na sceni.

Patrijarh SPC je izazvao jučer dosta reakcija svojim obraćanjem Dodiku, i to upravo u Prijedoru kada je, između ostalog, rekao:

"Malo pre sam pitao ljude kako da te oslovim, ne znam, ako kažem predsjedniče, kako kad nisi predsjednik ničega ili, možda, jesi", zaključio je patrijarh Porfirije.

Na ovaj istup je, uz ostale, reagirao i direktor Memorijalnog centra Srebrenica dr. Emir Suljagić, koji je smatra da je uvrijedio 'sve nas u Bosni'.

"Milorad Dodik je član Predsjedništva BiH, njenog kolektivnog suverena, i sam tim i njen predsjednik. Na stranu to što on čini s tim položajem - na stranu i činjenica da bi on najradije da ne postoji kao država - reći da nije predsjednik ničega je, realno, uvreda svih nas u Bosni", napisao je Suljagić na Twitteru.

Nema sumnje da će njegove najnovije poruke izazvati dodatne reakcije zbog činjenice da religijski lideri na Balkanu ponovo ustaju sa svojevrsnim opasnim političkim parolama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije