Slučaj ganuo Hrvatsku: Hoće li se HRT smilovati na baku s mizernom penzijom

0
Radiosarajevo.ba
Slučaj ganuo Hrvatsku: Hoće li se HRT smilovati na baku s mizernom penzijom
Foto: Wikipedia / HRT

U slučaj hrvatske penzionerke Miljke Didulice, kojoj je nacionalna televizijska kuća odbila odobriti plaćanje povlaštene televizijske pretplate iako starica prima samo 723 kune (187 KM) penzije, uključio se i Ured pučke pravobraniteljice na čelu s Lorom Vidović.

Kako su pojasnili, Ured pravobraniteljice odlučio je pokrenuti ispitni postupak nakon što su primili pritužbu u vezi sa slučajem koji je jučer ganuo Hrvatsku, a široko srce pokazali su i brojni građani koji su od jučer do danas zatrpali e-mail Jutarnjeg lista.

Prema informacijama iz Ureda, pučka pravobraniteljica ovih će se dana obratiti Hrvatskoj radioteleviziji kako bi ispitali slučaj koji je postao glavna tema većine medija, i to nakon što se za pomoć Jutarnjem listu obratila Miljkina nećakinja.

Kako je pojasnila, ona je nakon smrti supruga Miljke Didulice odlučila svojoj strini pomoći prebaciti pretplatu na njezino ime, a kako je usput doznala da HRT penzionerima s primanjima manjima od 1.500 kuna odobrava plaćanje povlaštene pretplate od 40 kuna mjesečno, tu je mogućnost od HRT-a zatražila i za svoju strinu.

Riječ je o 91-godišnjoj starici koja živi u blizini Sunje, u samačkom domaćinstvu, s penzijom od 723 kune od kojih, samo nebo zna kako, ipak uspijeva preživjeti svaki mjesec.

Njezina je nećakinja HRT-u uputila molbu da pretplatu s Miljkina supruga prebace na njezinu strinu te zatražila odobrenje plaćanja povlaštene pretplate od 40 kuna, poslavši HRT-u odrezak mirovine Miljke Didulice, jednako kao i smrtni list pokojnog strica.

Očekivala je najbolje, ali teško se mogla pripremiti na činjenicu da će na Prisavlju starici odbiti odobriti plaćanje povlaštene mirovine, pozivajući se pritom na formalnopravne uvjete.

Tačnije, HRT je 2015. godine odlučio pomoći najugroženijim grupama panzionera te svima onima koji primaju manje od 1.500 kuna penzije iz državnog budžeta, umjesto 80 mjesečno, odobrio plaćanje 40 kuna pretplate, no mogućnost je vrijedila samo za one koji su kao pretplatnici HRT-a u evidenciji bili zavedeni s datumom 12. oktobra 2015. godine.

Kad su se iz Jutarnjeg lista HRT-u obratili sa željom da im pojasne ovu odredbu, iz nacionalne su kuće poručili da je riječ o pokušaju sprečavanja manipulacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije