! / Slovenski infektolog iznio svoje projekcije dužine trajanja pandemije koronavirusa

25. 03. 2020. u 12:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Andrej Trampuž, slovenski liječnik i infektolog, te šef odjela za infektologiju i septičku kirurgiju u bolnici Charité u Berlinu, za slovenske medije dao je određene prognoze i simulacije o razvoju pandemije koronavirusa u Europi, uz ocjenu da vrhunac epidemije nije tako blizu.

U razgovoru za Slovensku televiziju, on je kazao da vrh epidemije u Njemačkoj vjerojatno neće uslijediti prije sljedeće dvije sedmice, a da još ovu sedmicu očekuje bitno povećanje novih zaraza, ali i onih oboljelih koji će trebati intenzivno liječenje, prenose slovenski mediji.

COVID-19: Servisne informacije za građane - sve na jednom mjestu

U cijeloj Bosni i Hercegovini uveden je policijski sat. U Republici Srpskoj zabranjeno je kretanje od 20,00 do 05,00, počevši od 21. marta. U Federaciji zabranjeno je kretanje od 18,00 do 05,00 počevši od 22. marta. Radiosarajevo.ba u nastavku donosi pregled najvažnijih informacija za građane, važne brojeve telefona, te listu donešenih mjera na nivou države, entiteta, kantona ...

Projekcije budućeg razvoja situacije su nužne, a u Chariteu su, kaže, napravili simulacije i za Njemačku i za Sloveniju koje pokazuju da bi se broj teže oboljelih mogao dramatično povećati.

Ako je danas u Sloveniji 480 potvrđenih slučajeva, onda bi ih za deset dana moglo biti 5.090, a kroz 14 dana 14.500, kazao je da to pokazuje projekcija koja kako kaže dopušta neka odstupanja, ali na te dramatične brojke ipak treba računati.

Ako se za pretpostavku uzme da će deset posto oboljelih trebati liječenje na intenzivnim odjelima, onda bi to značilo da će intenzivno liječenje s takvim tempom širenja zaraze trebati za desetak dana oko 500 pacijenata, a kroz 14 dana čak 1450, upozorio je doktor Trampuž.

Svi pacijenti na intenzivnoj njezi inače ne trebaju nužno respirator, no takva bi situacija dramatično premašila sadašnje bolničke kapacitete, upozorava Trampuž, prenosi Hina.

KOMENTARI (1)