Šta COVID-19 čini našim organima i šta se zbiva u trudnoći

Radiosarajevo.ba
Šta COVID-19 čini našim organima i šta se zbiva u trudnoći
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Zaraženih: 78.823

Umrlih: 2.462

Oporavljenih: 23.317

Mnogo je nepoznanica o novom soju koronavirusa nazvanom COVID-19, ali jedno je sigurno. Bolest može napraviti haos u cijelom tijelu.

Šta se zapravo događa s vašim tijelom kada je zaraženo koronavirusom? Novi soj je toliko genetski sličan SARS-u da je naslijedio naslov SARS-CoV-2. Stoga kombiniranje ranih istraživanja nove epidemije s prošlim lekcijama iz SARS-a i MERS-a može dati odgovor, piše National Geographic.

Pluća:

Za većinu bolesnika, COVID-19 započinje i završava u plućima, jer koronavirusi su respiratorne bolesti.

Obično se šire kada zaražena osoba kašlje ili kiše, raznoseći kapljice koje virus mogu prenijeti bilo kome u blizini.

Ilustracija - undefined

Foto: EPA-EFE: Ilustracija

Nakon izbijanja SARS-a, Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da bolest obično napada pluća u tri faze. Nisu svi pacijenti prošli kroz sve tri. Isto tako, COVID-19, prema prvim podacima, izaziva blaže simptome u oko 82 posto slučajeva, dok su ostali ozbiljni ili kritični.

Vanredni profesor Medicinskog fakulteta sa Sveučilišta Maryland, Matthew B. Frieman, koji proučava visoko patogene koronaviruse, objašnjava da je SARS „obožavao“ inficirati i ubijati stanice cilije, koje uklanjaju ostatke poput polena ili virusa, a potom se dišni putevi pacijenta ispune krhotinama i tekućinom. Pretpostavlja da se isto događa i s novim koronavirusom.

Tada nastupa druga faza i „upada“ imunološki sistem. Zbog prisutnosti virusa, naša tijela se bore protiv bolesti poplavljajući pluća imunološkim stanicama kako bi očistili oštećenja i popravili plućno tkivo.

Ako ispravno radi, ovaj proces je ograničen samo na zaražena područja. Ali ponekad te stanice ubijaju bilo šta na putu, uključujući zdravo tkivo.

Tokom treće faze nastaje oštećenje pluća - što može rezultirati respiratornim zatajenjem. Čak i ako se smrt ne dogodi, neki pacijenti prežive s trajnim oštećenjem pluća. Prema WHO-u, SARS je probijao rupe u plućima, dajući im "oblik saća" - a ove su lezije prisutne i u onima koji pate od novog koronavirusa.

Kad se to dogodi, pacijenti često moraju biti priključeni na ventilatore. U teškim slučajevima, pluća se mogu napuniti tekućinom. Tako ljudi umiru.

Otkud koronavirus kod onih koji nisu putovali u Kinu, niti imaju veze sa zaraženim

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zabrinuta je brojem slučajeva koronavirusa bez jasne epidemiološke veze, iako ukupan broj slučajeva izvan Kine ostaje relativno nizak, izjavio je u subotu generalni direktor WHO. Slučajevi bez jasne veze mogu uključivati one koji ranije nisu putovali u Kinu niti su imali kontakte s potvrđenim slučajevima, izjavio je čelnik WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu za novinare.

Trbuh:

Za vrijeme epidemije SARS-a i MERS-a, gotovo četvrtina pacijenata imala je proljev. Ali Frieman kaže kako još uvijek nije jasno igraju li gastrointestinalni simptomi glavnu ulogu sada, s obzirom na to da su proljev i bol u trbuhu rijetki.

Jetra:

Naučnici kažu da jednom kada virus uđe u vaš krvotok, može plivati na bilo koji dio vašeg tijela, a kako je jetra vrlo krvožilni organ, koronavirus može vrlo lako ući u njega.

Vaša jetra sadrži i enzime koji ubrzavaju hemijske reakcije u tijelu.

U normalnom tijelu, objašnjava Anna Suk-Fong Lok, pomoćnica dekana za klinička istraživanja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Michiganu i bivša predsjednica Američkog udruženja za proučavanje jetrenih bolesti, stanice jetre stalno odumiru i oslobađaju enzime u vaš krvotok. Ovaj snalažljivi organ tada brzo obnavlja nove stanice.

Kad imate nenormalno visok nivo enzima u krvi, to je znak upozorenja. To može biti blaga ozljeda koju će jetra brzo otkloniti ili bi moglo biti nešto teže - čak i zatajenje jetre.

Kako bilo, napominje da zatajenje jetre nikada nije bilo jedini uzrok smrti kod pacijenata sa SARS-om.

Bubrezi

Šest posto bolesnika sa SARS-om - i čak četvrtina sa MERS-om, zadobilo je akutno bubrežno oboljenje. Studije su pokazale da novi koronavirus može učiniti isto.

Budući da vaši bubrezi kontinuirano filtriraju krv, ponekad ćelije bubrežnih tubula mogu zarobiti virus i uzrokovati prolaznu ili blažu ozljedu. Ta bi ozljeda mogla postati smrtonosna ako virus prodre u stanice i počne se razmnožavati.

Trudnoća i koronavirus?

Prošle sedmice su ljekari u Wuhanu izvijestili su da su dva novorođenčeta bila pozitivna na novi koronavirus. Ovaj zabrinjavajući naslov širio se u medijima, s obzirom da je pokrenuo pitanja može li trudnica u maternici zaraziti nerođeno dijete, može li se bolest prenijeti tokom rođenja ili putem majčinog mlijeka.

Ljekari u Kini: Novorođenče zaraženo koronavirusom

Prema navodima kineskih medija, ljekari su potvrdili da je novorođenče u Wuhanu, gdje se koronavirus prvi put i pojavio, zaraženo virusom kojim je zaražena i majka koja je rodila bebu. Ljekari su izjavili da su 30 sati nakon rođenja ustanovili da je beba zaražena opasnim virusom koji je do sada odnio skoro 500 ljudskih života.

No, prenos s majke na novorođenče nije primijećeno kod SARS-a ni MERS-a. Uz to, postoje i drugi načini kako bi novorođenče moglo dobiti koronavirus, poput rođenja u bolnici pretrpanoj zaraženim pacijentima, kaže Angela Rasmussen, virolog i naučna saradnica na Javnom zdravstvenom fakultetu Sveučilišta Columbia University Mailman.

U stvari, nova studija objavljena u četvrtak u The Lancet nudi preliminarne dokaze da se koronavirus ne može prenijeti s majke na dijete. Istraživači su promatrali devet žena u Wuhanu koje su imale upalu pluća uzrokovanu virusom COVID-19. Neke su imale komplikacije u trudnoći, ali svi su slučajevi rezultirali živorođenom djecom bez dokaza o prenošenju infekcije. Iako ova studija ne isključuje u potpunosti mogućnost prenošenja tokom trudnoće, to ukazuje na potrebu opreza u spekulacijama o ovoj bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije