Slovenska komisija donijela odluku u vezi slučaja trudnice Mirele Čavajde

5
Radiosarajevo.ba
Slovenska komisija donijela odluku u vezi slučaja trudnice Mirele Čavajde
Foto: N1 / Mirela Čavajda

Advokatica Mirele Čavajde, Vanja Jurić, potvrdila je da je drugostepena slovenska komisija donijela pozitivnu odluku o njenoj klijentici.

U Sloveniji je ta odluka prošla dva stepena i obje komisije koja je donijela pozitivnu odluku o prekidu trudnoće Mirele Čavajde.

Mirela Čavajda sada čeka odluku drugostepene komisije KBC-a Zagreb, koja bi se do petka trebala očitovati o prigovorima na odbijanje prekida njene trudnoće zbog malformacije ploda, rekla je njena advokatica.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Čavajda će do zadnjeg trenutka čekati u Hrvatskoj rezultate.

Odbije li Čavajdu i drugostepeno etičko povjerenstvo u Hrvatskoj, ne postoji nikakva pravna dilema da se problem može riješiti u Sloveniji, poručuje Jurić.

Podsjetimo, Čavajda se javila za prekid trudnoće u četiri zagrebačke bolnice i u svima je odbijena. Čavajda je prekid trudnoće zatražila jer joj beba ima tumor na mozgu zbog kojega će, kako su joj rekli liječnici, ili umrijeti ili živjeti kao biljka, piše N1.

Nakon što je sa svojom strašnom pričom izašla u medije, na noge se digao zdravstveni sistem, nadležni ministar, a povuklo se i pitanja nedostupnosti abortusa u mnogim bolnicama zbog ginekologa koji se pozivaju na priziv savjesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije