Novi detalji slučaja trudnice Mirele kojoj doktori ne dozvoljavaju abortus

4
Hina/ Radiosarajevo.ba
Novi detalji slučaja trudnice Mirele kojoj doktori ne dozvoljavaju abortus
Foto: FAH/ Facebook / Slučaj trudnice koji je potresao Balkan

Mirela Čavajda je trudnica iz Hrvatske kojoj su doktori odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. sedmici trudnoće iako je njenoj bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu. Njen slučaj potresao je cijelu regiju.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš u petak je izjavio da je u zakonu jasno navedeno kako je moguć prekid trudnoće i nakon 10. sedmice kada postoje indikacije na životnu ugroženost djeteta ili majke, te da se u tom slučaju u Hrvatskoj provodi taj zahvat.

Ali, tvrdi Beroš, to nije slučaj kod Čavajde, čije nerođeno dijete, po procjeni stručnjaka, ima šanse preživjeti nakon poroda.

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Mirelina advokatica Vanja Jurić tvrdi kako ministar krivo tumači zakon.

"Tema nije može li dijete potencijalno preživjeti, nego je tema hoće li se roditi, prema postojećim nalazima, s teškim fizičkim i duševnim manama", rekla je Hini advokatica Jurić.

Odvjetnica kaže da ministar govori o stvarima koje zakon, na koji se poziva, uopće ne uključuje.

"Zakon isključivo definira pravo trudnice da zatraži prekid trudnoće u situacijama kada postoje medicinski indicirani razlozi. Ti razlozi u ovom slučaju nesporno postoje budući da to potvrđuju tri različita nalaza tri zdravstvene ustanove u Hrvatskoj", ističe Jurić.

Utvrdila je također da je Beroš na konferenciji za novinare u petak iznio dva netačna podatka.

Trudnica nije dobila psihološku pomoć i potvrđena je progresija hidrocefalusa.

"Rekao je kako je Čavajda dobila psihološku pomoć u Kliničkoj bolnici Sv. Duh, što nije istina. Njoj nije ni ponuđena psihološka pomoć, a kamoli da ju je dobila. Nije ju dobila ni u bolnici Merkur, niti u Petrovoj, gdje je također radila nalaze", navela je advokatica Jurić.

Demantuje i Beroševe riječi da nije došlo do razvoja hidrocefalusa (vodene glave) kod ploda, na temelju čega ministar razvija tezu o potencijalnom budućem zdravlju djeteta.

"To nije točno. Bolnica za ženske bolesti i porode u Petrovoj i KB Merkur u pisanim su nalazima potvrdili progresiju hidrocefalusa", rekla je Jurić.

Najavila je da će prigovore na odluke prvostepenih bolničkih komisija podnijeti danas popodne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije