Novi detalji slučaja trudnice Mirele kojoj doktori ne dozvoljavaju abortus

4
Hina/ Radiosarajevo.ba
Novi detalji slučaja trudnice Mirele kojoj doktori ne dozvoljavaju abortus
Foto: FAH/ Facebook / Slučaj trudnice koji je potresao Balkan

Mirela Čavajda je trudnica iz Hrvatske kojoj su doktori odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. sedmici trudnoće iako je njenoj bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu. Njen slučaj potresao je cijelu regiju.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš u petak je izjavio da je u zakonu jasno navedeno kako je moguć prekid trudnoće i nakon 10. sedmice kada postoje indikacije na životnu ugroženost djeteta ili majke, te da se u tom slučaju u Hrvatskoj provodi taj zahvat.

Ali, tvrdi Beroš, to nije slučaj kod Čavajde, čije nerođeno dijete, po procjeni stručnjaka, ima šanse preživjeti nakon poroda.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Mirelina advokatica Vanja Jurić tvrdi kako ministar krivo tumači zakon.

"Tema nije može li dijete potencijalno preživjeti, nego je tema hoće li se roditi, prema postojećim nalazima, s teškim fizičkim i duševnim manama", rekla je Hini advokatica Jurić.

Odvjetnica kaže da ministar govori o stvarima koje zakon, na koji se poziva, uopće ne uključuje.

"Zakon isključivo definira pravo trudnice da zatraži prekid trudnoće u situacijama kada postoje medicinski indicirani razlozi. Ti razlozi u ovom slučaju nesporno postoje budući da to potvrđuju tri različita nalaza tri zdravstvene ustanove u Hrvatskoj", ističe Jurić.

Utvrdila je također da je Beroš na konferenciji za novinare u petak iznio dva netačna podatka.

Trudnica nije dobila psihološku pomoć i potvrđena je progresija hidrocefalusa.

"Rekao je kako je Čavajda dobila psihološku pomoć u Kliničkoj bolnici Sv. Duh, što nije istina. Njoj nije ni ponuđena psihološka pomoć, a kamoli da ju je dobila. Nije ju dobila ni u bolnici Merkur, niti u Petrovoj, gdje je također radila nalaze", navela je advokatica Jurić.

Demantuje i Beroševe riječi da nije došlo do razvoja hidrocefalusa (vodene glave) kod ploda, na temelju čega ministar razvija tezu o potencijalnom budućem zdravlju djeteta.

"To nije točno. Bolnica za ženske bolesti i porode u Petrovoj i KB Merkur u pisanim su nalazima potvrdili progresiju hidrocefalusa", rekla je Jurić.

Najavila je da će prigovore na odluke prvostepenih bolničkih komisija podnijeti danas popodne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije