Ovo je Mirela: Beba u njenom stomaku umire, doktori ne žele izvršiti abortus

4
Radiosarajevo.ba
Ovo je Mirela: Beba u njenom stomaku umire, doktori ne žele izvršiti abortus
Foto: Instagram/ Ivana Paradžiković / Trudnica Mirela iz Hrvatske

Mirela Čavajda je trudnica iz Hrvatske kojoj su doktori odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. sedmici trudnoće iako je njenoj bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu.

Ovo je prva u javnosti objavila Ivana Paradžiković, poznata hrvatska voditeljica.

"Mirelina beba ima tumor. Jako velik tumor. U otpusnom pismu piše maligan. Posljednja 4 tjedna toliko uznapredovao da su bebine šanse da preživi...nikakve. Ako kojim slučajem preživi bit ce s teškim prirođenim tjelesnim ili dusevnim manama. Tumor je u glavi, pritišće mu mali mozak. Veći praktički od njega samoga. Takvu ranjenu i slomljenu s prognozom koju niti jedna majka ne moze ni čuti niti prihvatiti poslali su doma da čeka da beba u njoj umre!

Robert Prosinečki za Radiosarajevo.ba o predstojećem EURO-u: "Hrvatsku nikada ne treba otpisivati"

Robert Prosinečki za Radiosarajevo.ba o predstojećem EURO-u: "Hrvatsku nikada ne treba otpisivati"

Druga opcija koju joj je liječnica šapnula ispod glasa je: neka ide u Sloveniju da joj tamo pomognu. Poput neke kriminalke. Da moli u drugoj državi da joj liječnici pomognu jer u njezinoj domovini ne mogu! Ne žele?", napisala je Paradžiković, između ostalog.

Oglasila se i Mirela koja je nešto kasnije, kada je priča dospjela u fokus javnosti, za medije rekla:

"Primili su me odmah. Doktor mi nije dao nikakve detaljne informacije, ali su dali do znanja da bi bilo bolje da se dijete rodi pa da ga oni pokušaju spasiti. Zapakirali su dokumentaciju za drugostupanjsko povjerenstvo preda mnom i pozvali šofera da to odnese na Rebro. Mogu odmah danas početi donositi odluku da li će mi napraviti zahvat ili ne. Rekla sam im da imam dogovoren termin u Sloveniji i da ih molim da odluka bude sutra. Kazali su mi da se ne nadam previše jer 'mi ne možemo ubiti dijete'. Doktor me doslovce pitao: 'Da li biste vi ubili dijete s tumorom koje ima dvije godine?'. Sramotno. Podsjetila sam da mi je njegova struka dala nepovoljne prognoze i rekla da će dijete ili umrijeti ili živjeti s teškim oštećenjima", rekla je Mirela.

Advokatica trudnice, Vanja Jurić, objavila je kako su sve tri bolnice u Zagrebu odbile napraviti prekid trudnoće.

"Iz Vinogradske su poručili da ne mogu definitivno utvrditi dijagnozu iz postojećih nalaza pa je radi toga odbijaju. Tu treba napomenuti da ju Vinogradska nikad nije pozvala na pregled da bi mogla riješiti nedoumice vezane uz dijagnozu", rekla je Jurić za Index.

Ministarstvo zdravstva Hrvatske reagovalo je na ovaj slučaj saopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Nakon isteka deset tjedana od dana začeća, prekid trudnoće može se izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak, odnosno na zahtjev trudne žene, u slučajevima kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene (...) kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije