I Oklahoma zabranila abortus nakon šeste sedmice trudnoće

0
AA
I Oklahoma zabranila abortus nakon šeste sedmice trudnoće
Foto: EPA-EFE / Protesti u SAD

Nakon Teksasa, Oklahoma je postava druga savezna američka država koja je zakonom zabranila abortus nakon šeste sedmice trudnoće, javlja AA.

“Želim da Oklahoma bude država koja se najviše zalaže za život u SAD-u. Predstavljam sva četiri miliona stanovnika Oklahome koji u velikoj većini žele zaštititi nerođene“, napisao je na Twitteru guverner Kevin Sttit nakon što je odobrio primjenu Zakona o abortusu.

Zabrana pobačaja u Oklahomi stupa na snagu odmah i zabranjuje abortuse nakon što se otkrije otkucaj srca fetusa, što se obično događa oko šeste sedmice trudnoće.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

Poput zabrane u Teksasu koja je stupila na snagu u septembru 2021. godine, Zakon o abortusu Oklahome dozvoljava građanima da tuže nekoga ko izvrši abortus, namjerava da izvrši taj postupak ili pomaže ženi da abortira nakon što se otkrije srčana aktivnost. Građani će za takvu prijavu dobivati i nagradu od najmanje 10.000 dolara.

Zakonom se odobravaju pobačaji ako se izvode kao rezultat hitne medicinske pomoći, ali nema izuzetaka ako je trudnoća rezultat silovanja ili incesta.

“Ove zabrane pobačaja će gurnuti pristup abortusu van domašaja za mnoge zajednice koje se već suočavaju s često nepremostivim preprekama za zdravstvenu zaštitu, uključujući crnačke i smeđe zajednice, zajednice s niskim prihodima i ljude koji žive u ruralnim područjima. Ne možemo dozvoliti da ovaj zakon stupi na snagu“, rekla je Tamya Cox-Toure, kopredsjedavajuća udruženja Poziv za reproduktivnu pravdu Oklahome.

Njena organizacija je jedna od nekoliko grupa. uključujući Američku federaciju za planirano roditeljstvo, koje su podnijele tužbu za blokiranje zabrane abortusa u Oklahomi.

Prije nego što je zabrana u Teksasu stupila na snagu prošle godine, oko 40 žena mjesečno je putovalo iz Teksasa u Oklahomu na abortus. Taj broj je skočio na 222 u septembru 2021. i 243 u oktobru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije