Severina o slučaju trudnice Mirele iz Hrvatske: Žena nije junica, Vili!

4
Radiosarajevo.ba
Severina o slučaju trudnice Mirele iz Hrvatske: Žena nije junica, Vili!
Foto: Facebook/Severina / Severina

Mirela Čavajda je trudnica iz Hrvatske kojoj su doktori odbili izvršiti prekid trudnoće u 26. sedmici trudnoće iako je njenoj bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu.

Njen slučaj potresao je cijelu regiju.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš u petak je izjavio da je u zakonu jasno navedeno kako je moguć prekid trudnoće i nakon 10. sedmice kada postoje indikacije na životnu ugroženost djeteta ili majke, te da se u tom slučaju u Hrvatskoj provodi taj zahvat.

Historijski trenutak: Zanimljiv avion prvi put sletio na ovaj hrvatski aerodrom

Historijski trenutak: Zanimljiv avion prvi put sletio na ovaj hrvatski aerodrom

Ali, tvrdi Beroš, to nije slučaj kod Čavajde, čije nerođeno dijete, po procjeni stručnjaka, ima šanse preživjeti nakon poroda.

Jedna od najpopularnijih balkanskih pjevačica, Severina, reagirala je na društvenim mrežama ovim povodom, a njenu objavu prenosimo u cjelosti:

"Ministar zdravlja krši zakone ove zemlje. Šef Petrove bolnice i dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta ignorira zakone ove zemlje. Niti jedan ne govori o ženi, njezinom stanju i njezinom pravu zajamčenom zakonom.

VAŽNO: ovdje se ne radi ni o kakvoj ideologiji, nego o zakonom zajamčenom pravu.

Stanje, odnosno zdravlje Mirele Čavajde, ne zanima ministra zdravlja ni dekana Medicine.
Ovaj prvi, ministar, lagao je o njezinim nalazima koje, očito je, nije ni vidio. Lagao je o tome da je Mirela primila psihološku pomoć, koja Mireli nije ni ponuđena, a kamoli da ju je dobila.

Bahatio se da bi on, ministar kao takav, riješio problem da mu se izravno obratila. Ona, eto jadna, pogrešno išla redovnim putem kroz zdravstveni sistem jer mislila da je hitna. Hitno za nju traje već sedmicama.

Drage moje žene, e j… zemlju u kojoj sistem funkcionira samo ako 'imaš nekoga'. Znam i sama iz svog slučaja kako je to kad nemaš nikoga, dok druga strana ‘ima nekoga’. Doživjela sam tako da je jedan liječnik tjerao drugoga da piše nalaz koji on zatraži od njega. Zato mu se sada sudi. Mirela za to nema vremena.

Samo 30 km zapadnije, odmah je dobila strašnu prognozu bez nade i podršku u tom groznom trenutku. I dogovor oko termina za prekid trudnoće.

Ne može se biti ministar, a ne priznavati prava više od polovice stanovnika ove zemlje! Žena nije junica, Vili. Da u ministru ili bilo kojem drugom mlatimudanu raste tumor, odavno bi već bio operiran. Samo da vidiš…

Zato... Žene, majke, kćeri, dečki, muževi, sinovi, hej… Sad je stvarno DOSTA. Dođite u četvrtak, 12.05., u 18 sati na Trg bana Jelačića (Zagreb). Pomozite svojim majkama, sestrama i kćerima da žive mirno u zemlji gdje se poštuju zakoni. Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Republika Gilead! Neće nam 'tete Lidije' krojiti živote, zavirivati pod suknju, u utrobu", napisala je Severina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije