Slovenija zabranila rad trgovina nedjeljom i praznicima

0
Radiosarajevo.ba
Slovenija zabranila rad trgovina nedjeljom i praznicima
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Trgovine u Sloveniji bit će ubuduće zatvorene nedjeljom i državnim praznicima, nakon što za dvije sedmice na snagu stupe izmjene Zakona o trgovni koje su sinoć prihvaćene na sjednici slovenačkog Parlamenta.

Izuzetak su trgovine manje od 200 kvadratnih metara, i to na benzinskim pumpama, u lukama i na aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama i bolnicama, kao i druge manje trgovine, ako sami vlasnici uslužuju kupce uz pomoć honorarno angažiranih studenata i umirovljenika.

"U veletrgovini je zaposleno oko 115.000 ljudi, od kojih neki moraju raditi nedjeljom, što znači da nedjelju nemaju kao slobodan dan i ne mogu je provesti sa porodicom", navedeno je u prvom čitanju prijedloga za zatvaranje trgovina u slobodne dane.

Pitanje da li trgovine treba zatvoriti nedjeljom i praznicima zabrinjava javnost desetljećima. Njime se bavio Ustavni sud, a u septembru 2003. građani su o tome pitani i na referendumu. Zabranu rada nedjeljnih trgovina u to vrijeme podržalo je nešto više od 57 posto birača koji su izašli na birališta, piše slovenački 24ur.

Zakonski prijedlog je prije četiri mjeseca podnijela opoziciona stranka Ljevica (L), ali tada o tome nije bilo saglasnosti pa je parlament to prihvatio tek sada, kad se s njime složila i vladajuća koalicija, kao i dio opozicionih stranaka.

Za zakon su glasala 72 zastupnika, a 13 ih je bilo protiv.

No vlada to ne podržava.

"Trgovina je strateška grana za slovensko gospodarstvo", rekao je u petak u Narodnoj skupštini državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Simon Zajc, dodajući da je vlada zabrinuta posljedicama mjere u ionako zaoštrenoj ekonomskoj situaciji za trgovinu, zaposlenike i dobavljače.

Umjesto da legalizira zatvaranje trgovina, vlada se zalaže za socijalni dijalog.

"Vlada je svjesna da prijedlog odgovara na razumljive i opravdane pozive zaposlenih u trgovini", rekao je Zajc.

Podsjetio je da kolektivni ugovor za trgovinsku djelatnost vrijedi do kraja 2022. godine, prema kojem većina trgovina mora biti zatvorena na svih 15 praznika, a nedjeljni rad ograničen je na 12 nedjelja godišnje.

Izmjenama zakona oštro se protivi i Privredna komora Slovenije, uz obtazloženje da bi zatvaranje trgovina nedjeljom značilo pad prihoda i smanjenje ekonomske aktivnosti, a u vrijeme kada bi svi napori trebali biti usmjereni na postizanje ekonomskog rasta, potrošnja je ključna za ekonomski rast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije