Skandalozna izjava predsjednika Sabora RH: "Otvorena je tema 3. entiteta"

16
Radiosarajevo.ba
Skandalozna izjava predsjednika Sabora RH: "Otvorena je tema 3. entiteta"
Foto: Prtscr / Jandrokovic gostovao u emisiji Budnica

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Republike Hrvatske gostovao je u emisiji "Budnica" te razgovarao s voditeljem Markom Ljubićem.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je jedna od glavnih prioriteta zbog Hrvata koji tu žive.

"Poseban naglasak je na BiH. Hrvati su tamo konstitutivni narod za razliku od ostalih država. Nama je BiH zbog Hrvata jedna od glavnih prioriteta i bit će sigurno svakoj vladi i vlasti u RH”, rekao je Jandroković.

Dodao je kako je Republika Hrvatska u Europskoj uniji postavila pitanje "trećeg entiteta" i skrenula pažnju na "unitarizam većine bošnjačkog naroda". 

"Ali, praksa je donijela nešto drugo – pokušaj dominacije bošnjačkog naroda u FBiH i RS koja sve više pokazuje tedencije prema odvajanju od BiH. Mi smo sve vrijeme skrbili o poziciji Hrvata u BiH, ali nismo mogli ići dalje od onoga što je realno. Bilo je prigovora zašto ne govorimo glasno o trećem entitetu.

To nikada nije bila službena politIka Hrvatske zato što u onom trenutku nije moglo biti ostvareno jer su međunarodne okolnosti bile takve. I svaki put kada bi došao poticaj Hrvatske da se raspravlja o trećem entitetu, dolazile su najave sankcija", kazao je Jandroković.

Istakao je kako je Hrvatska ulaskom u EU otvorila te teme u Europskoj komisiji i EU, a odlaskom Hrvata iz BiH "Hrvatska bi bila izložena".

"Ulaskom BiH u EU Hrvati će zasigurno najbolje zaštititi svoj status. U tome ćemo im i dalje pomagati. Vidjeli ste non paper koji smo nedavno predstavili. Želimo da Hrvati tamo ostanu. Odlaskom Hrvata iz BiH taj prostor bi ostao prazan. Ko bi u njega ulazio? Ne novi Hrvati nego neki drugi, što bi, naravno, približavalo se Jadranskom moru", izjavio je predsjednik Sabora RH.

Istakao je kako u ovom trenutku nijedna opcija nije isključena.

“Vidjet ćemo šta će donijeti novi odnosi velikih međunarodnih igrača. Interes SDA 1990-ih bio je ogroman, onda je pao, sada se navodno vraća. Rusija ima tradicionalne interese, Turska, muslimanske zemlje imaju interese prema BiH. Nije lako ostvariti svoj cilj dok se ne stvore okolnosti”, zaključio je Jandroković.

Cijeli intervju sa Gordanom Jandrokovićem u emisiji "Budnica" možete pogledati u videu ispod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije