Čović opet 'grakće': Treći entitet je rješenje, Sarajevo želi muslimansku državu

20
Radiosarajevo.ba
Čović opet 'grakće': Treći entitet je rješenje, Sarajevo želi muslimansku državu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Nedosanjani san predsjednika Hrvatske demokratske zajednice u Bosni i Hercegovini, dakako, treći je entitet i ponovna uspostava tzv. Herceg-bosne.

Istog je stava i ovih dana - u emisiji "Romano Bolković 1 na 1", koja se emitira na HRT-u, ponovio je, upitan o tome, kako bi treći entitet "puno toga riješio"...

Čega - puno, Čović nije elaborirao. Kako bi riješio i šta, ni to nije objašnjavao, ali je u maniru svog jarana Milorada Dodika, "optužio političko Sarajevo" za pokušaj pravljenja - unitarne države.

"Aktuelna vlast u Sarajevu danas želi transformirati BiH u ono građansko društvo koje bi u osnovi predstavljalo unitarnu tvorevinu, koja apsolutno nikome ne odgovara, u mislima Islamske deklaracije koja je nekad napisana. Ako iščitavate odluke pojedinih političkih stranaka iz Sarajeva, to se čak više i ne krije, to nastojanje da se dobije bošnjačka ili muslimanska država", izjavio je Čović.

Ponovio je da se HDZ BiH zalaže za federalnu državu i za “legitimno predstavljanje” konstitutivnih naroda, naročito u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. 

"Jedina politika koja čuva BiH je hrvatska politika u BiH. Susrete s gospodinom Dodikom imam od 1999. godine, kada smo prvi put u društvu gospodina Clintona bili na sastancima u Sarajevu. Korektan odnos i ništa više od toga. Sretnem se s njim tri puta godišnje, a s Izetbegovićem 53 puta, ali to nije vijest. Razlika je u tome što se gospodin Dodik drži dogovora, dok kad se nešto dogovorim s Izetbegovićem to se ne provodi", vrckavo je Čović pričao o svojim političkim 'prijateljstvima'.

Čović je, konačno, potvrdio i da želi da se funkcija visokog predstavnika 'ugasi', te kazao da u posljednjih godinu dana vodi o tome intezivne razgovore s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom i šefom Delegacije Europske unije u BiH Johannom Sattlerom: "Mjesečno imamo najizravniju komunikaciju i razgovore. Krajem ovog tjedna ćemo također imati razgovore, ja, gospodin Izetbegović, Nelson i Sattler. Stalno razgovaramo oko nečega, međutim vrlo je jasno i njima i nama da bez dogovora unutar BiH teško da se može napraviti neka promjena."

Komentirajući mogućnost da visokog predstavnika Valentina Inzka na toj poziciji zamijeni njemački političar Christian Schmidt, predsjednik HDZ-a BiH je kazao da očekuje da se transformira uloga visokog predstavnika.

"Ja se veselim da se ugasi taj institut visokog predstavnika. Drago mi je da dolazi predstavnik Njemačke. Gospođa Merkel je kao kancelarka učinila jako puno za BiH. Na desetke susreta smo imali u zadnjih deset godina, pa i ovdje u Zagrebu i znam dobro kako razmišlja o našoj budućnosti. Ako će ta osoba u značajnoj mjeri voditi politiku koju zagovara kancelarka Merkel, onda sam siguran da ćemo vrlo brzo dobiti klasičnu transformaciju uloge OHR-a. Ja se nadam u narednih godinu, dvije dana da će se OHR izmjestiti iz BiH i da će biti netko zaštitno tijelo izvan okvira Ustava koje neće utjecati na ustavna određenja u BiH", kazao je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije