Miletić: Čović je u ozbiljnom političkom problemu

3
Radiosarajevo.ba
Miletić: Čović je u ozbiljnom političkom problemu
Foto: Facebook / Zlatko Miletić

Zlatko Miletić, delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i bivši generalni sekretar Demokratske fronte, osvrnuo se na izbore u Mostaru održane u nedjelju, te analizirao, kako je naveo, nervozu i nezadovoljstvo HDZ-a BiH.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Izborni poraz ekskluzivnog predstavljanja naroda

Izbori u Mostaru izazvali su neobičnu nervozu i nezadovoljstvo kod HDZ BiH ako se uvaži činjenica da su u odnosu na izbore 2008. godine gotovo udvostručili rezultat. Ipak, ako se napravi sveobuhvatnija analiza vidi se da njihovo nezadovoljstvo ima stvarno uporište. U Mostaru je politika HDZ BiH, precizno i strateški dosljedno vođena u posljednjih 12 godina, doživjela svoj prvi ozbiljni udarac. Još je bolnije što se to dogodilo na onome mjestu koje zovu stolnim gradom Hrvata u BiH.

Izbori 2008. godine bili su ipak više uobičajeni u odnosu na ove netom održane. Propali privatni stranački pokušaj obitelji Lijanović tada je uzeo jednak broj mandata kao HDZ BiH, na tragu populizma i novotarija „uspješnog“ pojedinca koji će promijeniti paradigmu političkog ponašanja.

Ti glasovi u tom trenutku bili su uglavnom glasovi Hrvata iz Mostara, nezadovoljnih lokalnom politikom HDZ BiH, koji su jednim dijelom otišli u korist HDZ 1990 i HSP BiH.

HDZ BiH je u međuvremenu, više nego cijelo desetljeće, sustavno uništavao bilo kakvu opoziciju, optužujući svaku suradnju s bošnjačkim i građanskim strankama veleizdajom. Neki su završili na političkoj margini, neki sasvim opravdano na sudskim klupama. S druge strane stalne, namjerno izazivane etničke tenzije u Mostaru od strane HDZ BiH i SDA gušile su bilo kakav značajniji proboj građanskih političkih struktura.

Trenutni, doduše još neslužbeni rezultati, donijeli su Draganu Čoviću nekoliko razloga za zabrinutost. Očekivanja su ipak išla u smjeru da će HDZ BiH uzeti sve glasove Hrvata u Mostaru, što je osujetila agilna Hrvatska republikanska stranka. Nisam siguran da li će HRS donijeti nešto novo u politici i retorici u odnosu na HDZ BiH, ali je njen predsjednik Slaven Raguž prve izjave intonirao na najpogubniji način za sveukupnu politiku Dragana Čovića izjavivši „Hrvati u BiH nisu HDZ, ja sam živi svjedok“.

S druge strane ojačao je građanski blok u Mostaru, gdje se najteže probija priča o građanskoj BiH, ne zato što tu ne postoje ljude koji u takvu BiH vjeruju, nego zato što su najviše inficirani strahom što bi moglo biti „ako se ne glasa za naše“. HDZ BiH, kao i SDA podjednako su zabrinuti ovakvim rezultatom, pogotovo ako se zna da građanske stranke na proteklim lokalnim izborima nisu ostvarile neki značajan pomak u drugim sredinama.

Treća činjenica koju uočavamo je da su stranke koje su dominantno računale na glasove mostarskih Hrvata ukupno ostvarile slabiji rezultat u odnosu na 2008. godinu, što se dijelom pripisuje odlaskom hrvatskog stanovništva s putovnicama van BiH, dijelom pasivnošću biračkog tijela i, budimo realni, manjim dijelom prelijevanjem glasova prema građanskim inicijativama.

U svakom slučaju propao je plan HDZ BiH da u Mostaru potvrdi ekskluzivnost predstavljanja Hrvata u svom „stolnom“ gradu, time simbolično i u cijeloj BiH. Na taj našin urušava se koncept jednomislećeg tijela Hrvatskog narodnog sabora BiH. Da ne zaboravimo i mostarsku SDA koja je prema preliminarnim rezultatima ostvarila isti rezultat kao 2008. godine, ovaj put uz pomoć brojnih satelitskih stranaka, što s druge strane njima ne daje razlog za zadovoljstvo. Građanske snage su od njih najviše otkinule.

Dragan Čović je u ozbiljnom političkom problemu. Nemam nikakvu sumnju da će SDA biti ponovno ta koja će mu priteći u pomoć. Jer što je smisao postojanja SDA bez HDZ BiH, pogotovo ovakve dominantno klijentelističke SDA. Pragmatična ostrašćenost SDA da pomogne HDZ BiH upravo je proporcionalna autodestruktivnoj ostrašćenosti SBB-a i DF-a da pomognu SDA, te je suradnja opet izvjesna.

Unatoč tome nešto se novo i dobro dogodilo. U kojoj mjeri u ovom trenutku nisam siguran. To ipak više znaju oni koji nacionalističkom politikom štite svoj tur. Njihov strah je uvijek bolji analitičar od našeg idealističnog pogleda na ovu državu", napisao je Miletić na svom zvaničnom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije