Skandalozno: 'Ne možemo se protiv potresa boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba!'

10
Radiosarajevo.ba
Skandalozno: 'Ne možemo se protiv potresa boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba!'
Foto: FaH / Sisački biskup Vlado Košić

Sisački biskup Vlado Košić, ovdašnjoj javnosti poznat po tome što je ljubio ruke osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću, ponovo je zgrozio javnost, ovaj put svojim istupima o potresima. 

Košić je u nedjelju je predvodio misno slavlje u spomen na 443. godišnjicu "obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko te slavne pogibelji branitelja ove utvrde 1578. godine". 

Tursko tlačenje

Tom prilikom se osvrnu i na nizu potresa koji su pogodili područje Siska, Petrinje i Gline, prenose hrvatski mediji, te ih doveo u povijesni "kontekst borbe protiv Turaka, komunista i Srba"!?

Najprije je, uz ostalo, podsjetio "kako su branitelji Gvozdanskog svijetli primjer ljubavi prema Domovini i žrtve za nju". 

"Poznato nam je kako su pred jačom turskom silom hrabro tri mjeseca odolijevali i nisu prihvaćali nekoliko poziva na predaju, čime su mogli spasiti vlastite živote. No, oni su radije ostali na braniku utvrde Gvozdansko i na braniku Domovine negoli se pokoriti neprijatelju i njegovoj sili. Ta borba do kraja resila je i resi naš hrvatski narod, bilo da su nas tlačili Turci, bilo komunisti, bilo Srbi. Sve smo te zulume, progone i agresije hrabro odbijali jer smo imali pojedince koji su nas vodili u tom otporu i borbi za svoju zemlju", rekao je Košić. 

Danas je, međutim, dodao je, "naš najveći neprijatelj - potres". 

"On pustoši, zavija u crno, ruši kuće i crkve, tjera nas s naših stoljetnih ognjišta i prijeti da nestanemo, da u ovim dijelovima Lijepe Naše više ne žive Hrvati. Prije toga nas je pogodila pandemija, koja doduše nije zaratila samo protiv nas nego protiv cijeloga svijeta i svih ljudi. I treći je, već 25 godina prisutan neprijatelj koji je u nama samima, a zove se izumiranje: ne rađaju se djeca, sve nas je manje i nestajemo", dodao je. 

Međutim, prema njegovim riječima, "potres je teško predvidiv",

"Ne možemo protiv njega boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba. On je podmukao neprijatelj koji sve napada, ne gleda tko je tko niti dolazi najavljen, nikad ne znamo kada će udariti i što će srušiti, koga protjerati iz njegova doma, kome će se doslovno oduzeti tlo pod nogama. Međutim, ima lijeka toj pošasti. To je naša kršćanska ljubav... Dođe potres i posve smo obezglavljeni, zabrinuti za sebe i tjeskobni jer nas to zlo udara bez najave i nanosi nam svima neizmjerne štete, čije ćemo posljedice liječiti godinama. Mi u svemu tome, u svim tim kušnjama trebamo ostati ljudi i kršćani", rekao je Košić.

Vlado Košić ljubi ruku Darija Kordića - undefined

Printscreen: Vlado Košić ljubi ruku Darija Kordića

Brojni skandalozni istupi

Košića prati cijela serija skandaloznih istupa. Osim što se "proslavio" ljubljenjem ruke ratnom zločincu Dariju Kordiću, on je one koji zbog jadnog stanja u njihovoj zemlji odlaze u inozemstvo prozvao "dezerterima", a na božićnoj misi napao je homoseksualce.

Uz to, ustvrdio je da je ustaštvo bila "obrana Hrvatske", a kad je policija privela desne ekstremiste na čelu s Markom Skejom na Dan pobjede, zatražio je ostavku ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, a vlast je zbog tog čina nazvao "protuhrvatskom".

Biskup Košić se učestalo na društvenim mrežama oglašava o političkim pitanjima te zauzima ekstremno desna stajališta, pri čemu nerijetko glumi moralnu vertikalu. Na misama drobi o komunizmu te sugerira kakve bi zakone trebali donositi u saboru, pisao je svojevremeno Indeks.hr.

A o propadanju domovine Hrvatske Košić je posljednjih godina slušao i čitao udobno smješten na svom nekoliko tisuća kvadratnih metara skromnom imanju. Iako je u samoj srži crkvenog nauka skromnost, iskustvo nas uči da to često i nije tako, a ni Košić nije iznimka.

Prije nekoliko godina upravo je Index otkrio 8.000 kvadrata veliko imanje biskupa Košića koje se nalazi u miru šume između Ivanić Grada i Popovače.

"Ma nisu to dvori. To je skromna koliba od 50 kvadrata", pravdao je Košić svoje šumsko imanje do kojeg se jedino može doći automobilom dok su sa strane postavljena upozorenja o videonadzoru, pisao je Index.hr.

Rado ga je posjećivala i bivša predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarević, koja je održavala predavanja na Molitvenom doručku u njegovoj organizaciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije